Převod družstwevného bytu-zdanění

• (neregistrovaný)

7. 4. 2011 12:22

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na problematiku převodu práv a povinností člena bytového družstva. Otec na mne před třemi lety bezúplatně převedl členství v bytovém družstvu s tím, že jej necháme v bytě dožít. Byl to tedy vlastně od něho dar, který je od darovací daně osvobozen. Teď otec zemřel a já chci byt "prodat", tedy úplatně převést práva člena družstva na třetí osobu s právem užívat konkrétní byt. Jde mi o to, jak je to s placením daně z příjmu (§ 10), když nesplňuji pětiletý test členství v družstvu, jak má na mysli § 4 odst. 1 písm. r) ZDP. V úvahu nepřichází osvobození z důvodu uspokojení bytové potřeby podle § 4 odst. 1 písm. u) ZDP, protože já svůj byt mám. Vím, že se platí daň z rozdílu částek, za který se členský podíl prodal a za který byl získán. V tomto případě jsem ale členský podíl získal bezúplatně. Proto se ptám, zda bych zdaňoval celou částku, kterou za převod členství v družstvu získám a nebo existuje možnost, odečíst jako výdaje (například podle znaleckého posudku) částku, jakou měl byt, resp. členství v družstvu hodnotu v době bezúplatného převodu. Kdyby k bezúplatnému převodu před třemi roky nedošlo, členství v družstvu by spadalo do dědictví a žádná daň by se neplatila.
    Děkuji za odpověď Tomáš

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 4. 2011 0:25

yanez (neregistrovaný)

Re: Převod družstwevného bytu-zdanění
      Možná to sem nepatří, pouze poznamenávám, že buď je byt družstva-zapsán na katastru, pak poplatky jemu za převod samotného členství, (peníze od kupce z ruky do ruky, ale žádná smlouva a danění, nájemní dekret nikdo nekupuje) nebo je člověk vlastníkem/vykoupil si anuitu-dluh za stavbu jednotky, je tedy uveden na katastru a prodej je oficiál-smlouva/odhad/katastr/daně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).