Re: DPH u přeúčtovaného poštovného
Omlouvám se ,ale moc tomu nerozumím. Nám na konci mesíce přijde fa od pošty na všechny obchodní balíky. dosud byla bez DPH nyní dle informací na konci 4/2011 bude s 20 % DPH. My jsme potřebovali vystavovat odběratelské fa ,kde prodáváme výrobky,které spadají do 10% sazby a přidáváme poštovné. Dosud se poštovné zdanilo ve faktuře 10% sazbou jako výrobky, ale nyní nevím, abych právě nemusela vracet fa k opravě a popř. dělat dodatečné dan. přiznání. setkala jsem se s různými názory, dát 20% k poštovnému a u výrobků 10 %, čímž neoberu stát ,ale i s názorem, že u odběratele by mohlo být napadnuto 20 % u poštovného jako chybná sazba.
Aha, bych se přidávála k názoru, že k výrobkům dát 10% a k poštovnému 20%, protože to není v seznamu služeb ve snížené sazbě. Teď jsem prolítla některé moje FP a mám to tam také tak.
Poštovné na faktuře vypichujeme jako solo položku od výrobků a vždy se tam uvádělo zvlášťi DPH. Musím přiznat, že jsem z různosti názorů zmatena. Ale zdá se mi, že při extra uvedení poštovného na faktuře bude v pořádku dát 20 % i z toho s jak provedenými fakturami se jednotlivý přispívající setkali. Děkuji
Pro úplnost diskuse dodávám názor z FU:
Pokud plátce uskutečňuje dodání zboží, jehož součástí je i odeslání poštou, a nakoupená poštovní služba je nákladem nebo výdajem plátce, plátce uskutečňuje dodání zboží s odesláním, a proto
podle § 36 odst. 3 písm. e) zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákona“) zahrnuje nakoupenou poštovní službu do základu daně u dodání zboží jako vedlejší výdaj (dle sazby prodávaných výrobků).
Jestliže by plátce (za předpokladu, že není držitelem poštovní licence) „přeúčtovával“ poštovné samostatně, i když za stejnou cenu, musel by je zdanit jako samostatnou službu (která nesplňuje podmínky pro osvobození od daně podle § 52 zákona) základní sazbou daně, protože jde o službu, která není uvedena v příloze č. 2 k zákonu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2011 13:00
Jsme plátci DPH a využíváme služeb české pošty, která u některých služeb např. obchodní balík /využíváme/ zavedle od 1.4.2011 20% sazbu DPH. Našim odběratelům fakturujeme zboží s 10% DPH a dosud u poštovného ,které jsme zahrnovali do danového základu použili takovou sazbu DPH , která byla u dodávaných výrobků. V současné době si nejsem jista jaké DPH použít u poštovného , při posílání výrobků s 10% DPH. Má nadále DPH poštovného kopírovat prodávanou věc nebo zachovat takové DPH u poštovného ,které je nyní účtováno tedy s 20% DPH.