Re: exekuce
Já bonus taky započítávám. Můžete sem prosím dát citaci OSŘ, kde je napsáno, že se bonus nepočítá? O přeplatku daní vím, že se z nich taky sráží, ale co když si zaměstnanec podá sám přiznání a přeplatek mu dojde domů nebo na účet? To z něj pak už nic nedostaneme, nebo ano?
No já jsem se tady právě na toto jednou už ptala, jestli se do srážek musí promítnout i vratka od FÚ, jestli třeba FÚ nevydává nějaké potvrzení, na základě kterého bysme mohli částku připočítat k čisté mzdě, ale nikdo neodpověděl, tak jsem se jako ptala teď, jestli se to nějak zohledňuje nebo ne.
Děkuji. To bych si pak ale mohla taky vyložit tak, že když tam toto není nijak ošetřeno, tak srazit můžu. Když záloha nevyjde, tak se nic neodečítá a o přičítání tam není zmínka. Já jsem to vždycky brala tak, že se sráží z konečného výpočtu čisté mzdy jako takového bez ohledu na bonus.
Jestli jste mzdová účetní, doporučuji urychleně nastudovat zákon o daních z příjmů. To není záloha v mínusu. Těch 867 Kč se nazývá bonusem. Daňové zvýhodnění se skládá ze slevy (tj ta částka, která se od daně odečítá maximálně do nuly) a z bonusu ( to je ta částka, která je pod nulou).
Nezlobte se, ale mně to stejně hlava nebere. Já si myslím, že obě položky - jak sleva na dani, tak bonus na dítě, jsou součástí výpočtu zálohy na daň. Podle Vás by tedy bonus součástí nebyl. Pokud Vás to ještě nevysiluje, tak mi to prosím objasněte. Dívala jsem se na www.vyplata.cz, zkusila jsem zadat hrubý příjem 15000 Kč a zvýhodnění na 1 dítě. V kolonce záloha na daň měli částku s mínusem a v kolonce bonus byla 0. Podle výpočtu měli bonus přičtený v kolonce slevy na dani celkem.
Teda Petro, nic ve zlém, ale pokud pracujete jako mzdová účetní, pak máte vážné nedostatky ve vědomostech v této problematice.
Z daňového základu 20100 je daň před slevami 3015 Kč. Mínus sleva na poplatníka (1970) mínus sleva na dítě (967) zbývá ke sražení daňová záloha 78 Kč. Tady žádný bonus není.
Ovšem kdyby měl 2 děti, už by bonus vyšel:
Zvýhodnění na 2 děti činí 1934. Jenže po odečtení slevy na poplatníka zbylo na slevu na děti jen 1045 Kč (3015 - 1970 = 1045). Odečteme tedy slevu na děti, tj. 1045 Kč a daň je 0. Už není co odečíst. Takže ten zbytek z daňového zvýhodnění, který už není od čeho odečíst, tj. 889 Kč, se nazývá bonusem. Tato částka se přičítá k čisté mzdě.
Čili daňová záloha = 0 Kč. Bonus = 889 Kč.
Přečtete si zákon o daních, § 35c.
No jo, jenže kdyby pak došla kontrola a zjistila to, tak Vám třeba řeknou, že jste zaměstnance obírali neprávem. My máme těch exekucí u zaměstnanců hrozně moc, skoro každý má nějakou :-( Zjistila jsem, že si každý pokyny ke srážení v OSŘ vykládá trochu jinak, každý tedy i jinak sráží, a když jsem se ptala na soudě, jak to vlastně je, když jsem srážela zam-ci výživné a ještě exekuci, tak mi poslali kopii OSŘ, kterou jsem předtím několikrát četla, a nedokázali to taky pořádně vysvětlit ani na praktickém příkladu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 4. 2011 14:18
Prosím o radu, započítává se při strhávání exekuce do čisté mzdy i roční vyrovnání daní ???
Děkuji