Re: Vyúčtování závislá činnost-přeplatek
Ano, pokud přeplatek z ročního zúčtování za 2009 vznikl na základě záloh, pak to chápete správně. Pokud ale byl tento přeplatek vrácen díky bonusům na dítě, pak str. 1 06a, sl.5 na str. 2 a na str. 3 ř.4. Pokud budete chtít tento přeplatek vrátit, musíte si o něj požádat.
Jen upozorňuji, že toto vyúčtování mělo být podáno již v březnu!
Já ho podala,ale volala mně paní, že tam nemám právě napsaný přeplatek ze záloh, který jsme vrátili zaměstancům.Měla jsem to jen na řádku 6 str.1.A nepromítlo se to do celkového součtu na str.3.A ještě teda do řádku 6a se napíše celková částka přeplatků na bonusech za rok 2010,nebo to jsou přeplatky bonusů za rok 2009? Mám žádat o vrácení bonusůza rok 2010 i s přeplatkem daně,nebo mám napsat dvě žádosti?
Teď už se v tom nějak motám. Takže v roce 2010 jste provedli roční zúčtování zaměstnancům. Těmto zaměstnancům jste v průběhu roku sráželi zálohy na daň. Po RZ jste jim tyto zálohy vrátili. Pak přeplatek z těchto záloh patří na ř.06, sl.4 a ř.2 str.3. Pokud zaměstnanci po provedeném RZ vyšel bonus na dítě a ten jste mu vyplatili, pak tento patří na06a,sl.5 a ř.4. Tzn. jde o bonusy vyplacené po provedeném ročním zúčtování za rok 2009. Pokud jste v roce 2010 vypláceli bonusy na děti měsíční za měsíce roku 2010, pak tyto patří klasicky pouze do sl. 5 str. 2 a následně ř.4 str. 3 nikoli na ř. 06a. Ten je tam z důvodu, aby se odlišili bonusy 2010 od 2009. Na vrácení bonusů (měsíčních i z RZ) jsou speciální žádosti. Na přeplatek stačí napsat klasickou žádost ve wordu.
Ještě bych prosila radu ohledně žádosti o vrácení bonusů.Do prvního řádku žádosti napíši celkovou částku.Už jsem ale v lednu 2011 žádala o vrácení prosincového bonusu.Takže bych měla celkovou částku ponížit o ty jedny bonusy.Může to být tak, že v žádosti na ř.1 a 3 napíšu celkovou částku a pak do písmene a napíšu částku sníženou o vrácený prosincový bonus?Teda maturuju tu z toho:-(
Tak teď už vůbec nevím, o co žádáte. Zjednodušeně: bonus je buď měsíční nebo roční. Každý měsíc děláte zaměstnancům výplaty, buď vyjde nula, záloha nebo bonus. Píšete, že zam. zálohy nevznikají, takže vychází bonus. A tento bonus chcete od FÚ vrátit.Vypíšete žádost, např. v lednu za prosinec. Tento bonus je MĚSÍČNÍ a žádáte každý měsíc zvlášť. Po skončení roku provádíte zaměstnancům roční zúčtování a z něj vyjde buď přeplatek záloh nebo bonus ROČNÍ ( např. pokud si zaměstnanec dítě v průběhu roku neuplatňoval a vy mu vyplatíte 11604,- v RZ). A o tento si zažádáte FÚ. Na to je jiný tiskopis. Takže jedna žádost je měsíčně po výplatě za konkrétní měsíc (celkem 12 ročně) a jedna je za rok. Takže nechápu, co chcete kde ponižovat, protože ty žádosti jsou různé věci a nedají se míchat dohromady. Kdyžtak popište konkrétně tu situaci, pak se bude radit líp.
Každý měsíc v roce 2010 jim vyšel daňový bonus.Ale nežádali jsme o vrácení.Žádala jsem až o vrácení z prosincové mzdy.Teď na základě ročního zúčtování mně vyšel přeplatek i ze záloh i z bonusů, protože jsem si nežádala o jeho vrácení.Takže musím požádat o vrácení obojího.
Takže o ty bonusy, které jste vypláceli "z vlastní kapsy" každý měsíc (kromě prosince) vypíšete jednotlivě po měsících do Žádostí o vrácení daňového bonusu dle §35d odst.5. Přeplatek, který vyšel z RZ na bonusu pak požádáte na tiskopise žádosti podle §35d odst. 9 a ten přeplatek z RZ ale ze záloh bude jenom žádost ve Wordu.
Ale přeplatek z RZ je přesně 12xdaňový bonus + přeplatek zálohy.Takže budu žádat jen na těch 11ti formulářích+o zálohu ve Wordu? Snad to mám dobře vyplněné.Mám vyplněný pouze sloupec 5 a 8,9. A ve 4sloupci jen jeden řádek,kde je přeplatek zálohy.Moc se omlouvám,nějak se v tom nevyznám, máme mzdovku v nemocnici,nechci ji tím otravovat:-( ale musím na FÚ s opravou:-(
Už se nějak ztrácím :-( Takže vyplňujete vyúčtování za rok 2010. Sl. 1 a 2 se týkají sražených záloh, podle toho, co píšete, tak jste žádné nesrážely, protože zam. mají nízké platy. Do sl. 4 uvedete RZ záloh z roku 2009. údaj o přeplatku z RZ záloh bude i na str.1 v ř. 06 a také nař. 2 str. 3. Na tuto částku napíšete žádost o vrácení ve Wordu. Do sl. 5 uvádíte vyplacené bonusy měsíčně za 2010. Tzn. pokud vyplácíte měsíčně ve výplatách, pak jednotlivě podle jednotlivých měsíců. Kromě toho do měsíce, kdy bylo provedeno RZ 09, uvedete i přeplatek z ročního zúčtování, který vznikl díky nevyplacenému bonusu v jednotlivých měsících roku 09. A tento údaj bude na str.1 06a. Myslím si, že pokud paní na FÚ řeknete, že nejste mzdovka, určitě Vám poradí. I s těma žádostma.
Jenom ještě poznámka k tomu, co jste napsala. Přeplatek z RZ může být 12x bonus, ale pouze v případě, že jste tento bonus nevypláceli v průběhu roku měsíčně ve výplatách.
Mně se ty částky bonusů pak objevují ještě plusem ve sloupci 8 a minusem ve sloupci devět.Neměla bych pak ještě vyplnit řádek 5 na str 3, aby tam pak vznikl opravdu jen přeplatek daně ze záloh? Moc se omlouvám, že tady s tím tak dlouho otravuju:-(
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 4. 2011 11:20
Z vyúčtování za rok 2009 vznikl na dani přeplatek.Byl vrácen zaměstnancům v březnu 2010.
Firma ale daň za zaměstannce neodvádí,mají jen dva zaměstnance s malou mzdou, takže si nemá kde ponížit odvod o tento přeplatek.
Chápu dobře, že tento přeplatek napíšu do přiznání na první stránku na ř.06 a na druhou stranu do sloupce 4? Tím se mně pak promítne do celkového přeplatku na ř2 a ř10 v přiznání na straně 3?