Neumím uplatnit 80% V v použ.vozu

• (neregistrovaný)

11. 4. 2011 10:23

dobrý den

mám 1 auto v os.vlastn. jsem jednatel v s.r.o., jsme plátci DPH. nechci dát vůz do majetku. ale chci ho používat pro práci ve firmě i v soukr.životě. pročetl jsem zde na diskuzi plno informací ohledně auta. pochopil jsem z toho, že musím zaplatit silniční daň, psát knihu jízd ohledně služebních cest, účtovat všechny paragony na tankování PHM a účtovat u nich jen DPH (základ dát nedanově), dále že si mohu dát do nákladů servis k vozu apod. a měsíčně si mohu odepsat do výdajů 4tisíce.
    je to tak dobře?
    ty 4 tisíce jsou jen jako výdaj, ne že si je vezmu z pokladny, že ano?
    píše se zde na diskuzi, že když se auto používá i soukromě, mám si účtovat jen 80 %, ale já nevím z čeho, z těch paragonů na tankování a z faktur za servis k vozu? omlouvám, se že to nechápu, těch informací je tolik.........
    našel jsem si stránky www.jakpodnikat.cz jsou zajímavé, je tam mnoho rad a návodů, ale stejně když se vám honí hlavou další a další dotazy, abyste vedl účetnictví a daně dobře, je asi lepší se zeptat.
    děkuji za odpoved
    MirekD.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 4. 2011 10:49

Alik83 (neregistrovaný)

Re: neumím uplatnit 80% V v použ.vozu
      silnični dan plati provozovatel vozu, nemusi byt jedna a tataz osoba s vlastnikem. tudiz pokud neni s.r.o. zapsan v techn.prukazu jako provozovatel.musel by jste platit silnicni dan vy. nechte si pripadne dozapsat do tech.prukazu.
      paušal na dopravu je totiz 5 tis. pokud je plne vyuzito k podnikani. a 80% jsou prave ty 4 tis. o kterych pišete,pokud vuz jezdi i soukrome. nejlepe jak mit toto očišteno tak auto pronajmout do sveho s.r.o. za cenu obvyklou (cenu na trhu) jinak v tomto paušalu na opravu je PHM a parkovne. u tohoto paušalu uz nemusite vest knihu jizd. ale pokud si budete davat i PHM z duvodu DPH do nakladu (a zaklad nedanove) musite vest knihu jist z titulu uplatneni DPH.
      z titulu DPH by jste si spravne mel tez uplatnit jen 80%. jelikož 20% pouzivate soukrome.
      jinak ty 4 tis.jsou akorat moznost uplatnení nákladů pro s.r.o. a zohlenuji se az v ročnim priznani s.r.o. v ř.162

• 11. 4. 2011 13:40

Zdena R (neregistrovaný)

Re: neumím uplatnit 80% V v použ.vozu
      Stránky www.jakpodnikat.cz jsou možná zajímavé, ale jsou určeny podnikatelům a ostatním OSVČ, tedy fyzickým osobám, problematikou právnických osob se nezabývají. Pokud chcete auto používat v s.r.o. a zároveň v osobním životě, tak na paušální výdaj na dopravu zapomeňte.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).