Re: Telefon
Tak dalším řešením je účtovat cizí telefony i s DPH jako pohledávku za společníkem (355), ale měl by to vědět a občas ji uhradit :-))) Nebo jste FO vedoucí účetnictví? Pak 491. Musíte si na faktuře udělat rozpis toho, co je Váš daňový náklad (základ daně a DPH) a tu můžete odečíst, zbytek účtovat tak, jak jsem psala.
Záleží na rozhodnutí odpovědné osoby ve firmě
U FO účtuji na 491
U PO mám dvě situace
- náklady na tel.hovory se přefakturují vč.DPH
- náklady na tel.hovory se nechají na firmu s tím, ve směrnici mají uvedeno, že všechny zaúčtované náklady společnosti jsou podnikatelské (dělám zápis o účtování každý rok a také každý rok jednatelé zápisy podepisují)
Kamarád to taky takhle dělal. Napsal telefon na nějakého jeřábníka. Přišla kontrola, zašla za jeřábníkem, ten řekl, že žádný telefon nemá. FÚ to vyhodil z uznatelných nákladů.
Hotovo, šmytec.
Mě takové věci taky štvou. Otázka, jestli to pak půjde na Vaše nebo šéfovo triko....
Nedaňově znamená, že si na ně dáte nějakou analytiku a vyloučíte až v daňovém přiznání (nebude uznaný náklad, neslouží na dosažení příjmů). Ale asi bych napřed na to majitele upozornila, když to zjistí, třeba budou chodit faktury na něho jako soukromou osobu a ne na firmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2011 7:25
Chodí nám na firmu vyúčtování za telefon a v telefonních číslech je i šéfův syn, snacha, vnučka a ještě jedna snacha ... to přece nemůžu dát do firemního podnikání?? Mám jim to přefakturovat? Právě, že jednomu synovi od šéfového bratra už to přefakturovávám, ale tohle mě fakt překvapilo.