Re: penzijní pojištění
Nemohou to v žádném případě udělat. Pokud vyloučí některé zaměstnance z důvodu, že nechtějí přejít ke stanovenému fondu, pak se dopustí správního deliktu s pokutou od 1 milionu do 5 milionu pro zaměstnavatele. Braňte se .
zákon o penzijním připojištění, §43a,43b
4) Fyzická osoba podle § 27 odst. 6 se dopustí přestupku tím, že ovlivní právo svého zaměstnance ve výběru penzijního fondu, nebo tím, že v souvislosti s poskytováním příspěvku na penzijní připojištění jejím zaměstnancům přijme pobídku.
(5) Za přestupek podle odstavců 1 až 4 lze uložit pokutu do 1 000 000 Kč.
5) Právnická osoba podle § 27 odst. 6 se dopustí správního deliktu tím, že ovlivní právo zaměstnance ve výběru penzijního fondu, nebo tím, že v souvislosti s poskytováním příspěvku na penzijní připojištění svým zaměstnancům přijme pobídku.
((7) Za správní delikt podle odstavců 1 a 6 se uloží pokuta do 20 000 000 Kč a za správní delikt podle odstavců 2 až 5 pokuta do 5 000 000 Kč.
Dozorový orgán je ČNB, pokuty jsou citelné
Re: penzijní pojištění
Moc děkuji za vyčerpávající odpověď, věděla jsem, že byla nějaká změna, ale nemohla jsem to najít.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2011 11:18
Firma chce přispívat zaměstnancům příspěvek na penzijní pojištění, ale nutí je založit si to u jiné společnosti, než někteří mají uzavřené smlouvy. Prý se ta původní může zmrazit. Kde bych našla v zákoně, že mě nemůže firma nutit založit si kvůli příspěvkům jiné penzijní pojištění. Prosím nevíte někdo? A když s tím nebudou souhlasit, tak jim na to jejich nebudou přispívat.