Re: sro prosím o radu
>Dobrý den. Převzal jsem letos jednu firmu a nemužu
>pochopit pár věci. S.r.o. funguje již několik let, ale
>předtím měli pasivní činnost, avšak ted si chtěji
>pořidit trafiku. Jednatel a druhý společník jsou cizinci,
>kteří maji u nas trvalý pobyt. Plati zdravotní pojištění
>jako fyzická osoba, a ani jednatelka ani společník
>nemají nahlašenou žadnou odměnu. Když jsem se zeptal,
>jestli platí sociální pojištění, jednatelka mi řekla, že
>s tím byla na socialce, a řekli jí tam, že platít to
>nemusí, protože je ji vic jak padesát let a že na
>důchod to stejně nestači. Pro jístotu jsem zavolal na
>informační linku ČSSZ, kde mi řekli to samé. Že mužou
>pokračovat ve své činnosti jako OSVČ, hlavně aby platili
>daně z přijmu a zdravotku. Za par tydnu jsem ale musel
>kvuli jiné firmě jet na centrálu ČSSZ, kde jsem pro
>jistotu položil stejnou otázku a tam už mi řekli uplně
>jiné věci. Že zaprve jednatelka nemuže sedět ve trafice
>zadarmo, a proto musí nahlasit pro sebe nějakou odměnu
>a z toho odvadět socialku. A zadruhé, že se musi
>nahlasit na zdravotku od firmy.
Zkuste tady dát - odměna jednatele - a vyskočí Vám spousta rad.
Je to většinou tak, že valná hromada rozhoduje o tom, jestli jednatel bude mít odměnu nebo ne. Pokud ne, nemá nárok na žádné další věci - cestovné atd., pokud bude mít odměnu - tak z ní se do určité měsíční výše odvádí pouze zdravot.pojištění a zálohová daň a od určité výše ( přibl. 6000,- ) se odvádí i sociální pojistné ( ale v jiné výši než u zaměstnanců ). Tak zde zkuste pohledat.
>Kde je pravda? Pomozte mi prosim
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2011 12:14
Dobrý den. Převzal jsem letos jednu firmu a nemužu pochopit pár věci. S.r.o. funguje již několik let, ale předtím měli pasivní činnost, avšak ted si chtěji pořidit trafiku. Jednatel a druhý společník jsou cizinci, kteří maji u nas trvalý pobyt. Plati zdravotní pojištění jako fyzická osoba, a ani jednatelka ani společník nemají nahlašenou žadnou odměnu. Když jsem se zeptal, jestli platí sociální pojištění, jednatelka mi řekla, že s tím byla na socialce, a řekli jí tam, že platít to nemusí, protože je ji vic jak padesát let a že na důchod to stejně nestači. Pro jístotu jsem zavolal na informační linku ČSSZ, kde mi řekli to samé. Že mužou pokračovat ve své činnosti jako OSVČ, hlavně aby platili daně z přijmu a zdravotku. Za par tydnu jsem ale musel kvuli jiné firmě jet na centrálu ČSSZ, kde jsem pro jistotu položil stejnou otázku a tam už mi řekli uplně jiné věci. Že zaprve jednatelka nemuže sedět ve trafice zadarmo, a proto musí nahlasit pro sebe nějakou odměnu a z toho odvadět socialku. A zadruhé, že se musi nahlasit na zdravotku od firmy.
Kde je pravda? Pomozte mi prosim