Re: Fa za hot.versus úhrada
Myslím, že není nezbytné vystavovat pokl.doklady, mě poslouží docela dobře přímo ta faktura, pokladní doklad buď rovnou při faktuře,aby byl také podepsaný, nebo jen ta odběratelem podepsaná faktura. Zpětně vytesk.pokl.doklady pak potvrzuje jen pokladník a dokládá tu fakturu-nevím práce navíc,ale ničemu nevadí.
Prosím, je to tak, že kolega prodává drobný sortiment, vystaví
zákazníkovi fakturu za hotové, předá mu ji a kopii si založí.
1x měsíčně mi vozí doklady a peníze, já tyto drobné faktury za
hotové dávám do pokladny a tudíž musím vystavit k nim doklady,
ať se v pokladně zobrazí příjem či výdej, v tomto případě příjem.
Jedná se mi o to, abysme kolegu nezatěžovali papírováním, zda
stačí faktura a nic dalšího vypisovat a vozit nemusí.děkuji moc
V případě, že přímo na faktuře bude podpis odběratele a datum úhrady, myslím,že je to průkazné, ale pokud tiskne fakturu za hotové, tak běžný úč.program dokáže zároveň při vyznačení úhrada hotově, vytisknout i pokl.doklad, který bude potvrzen příjemcem peněz a plátcem-odběratelem a je to nejlepší, pokud to dělá ručně, vypíše fa. a potvrdí mu ji odběratel-převzetí zboží a úhradu, taky v pořádku. Pak by bylo i možné vzít fa.za měsíc a udělat jen jeden pokl.doklad,který potvrdíte vy-převzetí peněz a kolega-předání peněz do pokladny, i tak si myslím,že je to možné.
Nebo ať nevystavuje fa. a píše rovnou pokladní doklady, nevím o jaký objem peněz se jedná.
Já příjmový doklad vypisuji. Všimla jsem si ale, že to tak dělají i jiné firmy-vystaví fakturu za hotové a vytisknou ještě pokladní doklad. Když jsme měli kontrolu z FÚ, tak měli trochu problém s tím, že na faktuře bylo třeba napsáno, že bude hrazena převodem, ale byla hotově a doklad nikde. Nakonec nám to po vysvětletní, proč to tak bylo, uznali.
Není to O. K. Způsob platby na faktuře ještě neznamená, že byla uhrazena. Jako zákazník musím požadovat potvrzení o zaplacení - alespoň potvrzením na faktuře, že byla hotovost převzata, nejsem-li firma. Tento způsob vedení pokladny považuji za neprůkazný.
Stačilo by to tímto způsobem a potom při předání peněz koncem měsíce jeden příjmový pokladní doklad na kolegu. Ale není to úplně fifty fifty, pokud byste narazila na kolegu, který by finance neodevzdal ve všech případech ........ Pokud vystavuje fa i přijímá peníze, jak zjistíte, zda nějakou fakturu třeba nezrušil? Důvěřuj a prověřuj.
DĚKUJI všem za rady
>Dobrý den,
>prosím o radu.
>Při prodeji vystavím fakturu za hotové, kterou
>zákazník podepíše
>a zároveň zaplatí. Musím k ní vypisovat i pokladní
>doklad, když je
>to faktura za hotové? Pokladní doklady tisknu zpětně
>za měsíc
>když účtuji pokladnu. Je to tak OK?
>Moc děkuji za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 4. 2011 9:00
Dobrý den,
prosím o radu.
Při prodeji vystavím fakturu za hotové, kterou zákazník podepíše
a zároveň zaplatí. Musím k ní vypisovat i pokladní doklad, když je
to faktura za hotové? Pokladní doklady tisknu zpětně za měsíc
když účtuji pokladnu. Je to tak OK?
Moc děkuji za radu.