Re: Pracovní úraz a vyloučené doby na EL
Náhrada za ztrátu na výdělku s ELDP nesouvisí. Byla nemocná a pobírala nemocenské dávky, takže dny budou ve vyloučených dobách jako každá jiná nemoc. Ale dny za měsíc, který celý promarodila, ale byla jí v něm zúčtovaná nějaká odměna nebo doplatek mzdy apod., ve vyloučených dobách nebudou - prostě ELDP jako u každé jiné nemoci. Jí byla prodloužena podpůrčí doba?
Náhradu za ztrátu na výdělku už ale měla dávno dostat - postupně částečnou.
Tak to se Karo mýlíte, že náhrada za ztátu na výdělku s ELDP nesouvisí. Pokud toiž je vyplácená náhrada za ztrátu na výdělku po PN ( ne za dobu PN), tak doba kdy je zam. na nemocenské do vyloučené doby nepatří, právě kvůli té náhradě za ztrátu na výdělku. Ikdyž tuto náhradu na ELDP neuvádíme do vyměřovacího základu, při žádosti o důchod se připočítává a důchod se z ní počítá.
>>>>Zaměstnankyně byla celý rok 2010 v pracovní
>>>>neschopnosti pro pracovní úraz. Pracovní neschopnost
>>>>trvá
>>>>doposud, takže ještě nebyla vyplacena náhrada za
>>>>ztrátu na
>>>>výdělku po skončení neschopnosti. Bude ve vyloučených
>>>>dobách 365 dní nebo 0?
>>>
>>>Náhrada za ztrátu na výdělku s ELDP nesouvisí. Byla
>>>nemocná a pobírala nemocenské dávky, takže dny budou
>>>ve
>>>vyloučených dobách jako každá jiná nemoc. Ale dny za
>>>měsíc, který celý promarodila, ale byla jí v něm
>>>zúčtovaná nějaká odměna nebo doplatek mzdy apod., ve
>>>vyloučených dobách nebudou - prostě ELDP jako u každé
>>>jiné
>>>nemoci. Jí byla prodloužena podpůrčí doba?
>>>Náhradu za ztrátu na výdělku už ale měla dávno dostat
>>>- postupně částečnou.
Jak mohla dostat náhradu za ztrátu na výdělku (částečnou), když pojišťovna po nás chce doplnit do formuláře Potvrzení o ztrátě na výdělku počet dní pracovní nechopnosti a částku OSSZ vyplacených nemocenských dávek, což ani jedno není v tuto chvíli uzavřené. Nebo jak se tato částečná náhrada počítá?
>>
>>Tak to se Karo mýlíte, že náhrada za ztátu na výdělku
>>s ELDP nesouvisí. Pokud toiž je vyplácená náhrada za
>>ztrátu na výdělku po PN ( ne za dobu PN), tak doba
>>kdy
>>je zam. na nemocenské do vyloučené doby nepatří,
>>právě
>>kvůli té náhradě za ztrátu na výdělku. Ikdyž tuto
>>náhradu na ELDP neuvádíme do vyměřovacího základu,
>>při
>>žádosti o důchod se připočítává a důchod se z ní
>>počítá.
>Ano, bylo jí OSSZ prodlouženo vyplácení nemocenských
>dávek. Takže jak to bude v mém případě? Bude nemoc ve
>VD, když jí náhrada ještě nebyla vyplacena?
Tak já jsem se domnívala, že jája spíš mluví o o náhradě za ztrátu na výdělku po dobu nemoci a špatně to nazvala náhradou za ztrátu po skončení nemoci. Usoudila jsem, že za celou dobu nemoci nedostala ještě vůbec žádnou náhradu - a další Jájina otázka tomu jen nasvědčuje. A odpověď Jáje - jak mohla dostat částečnou náhradu za ztrátu na výdělku? Docela normálně. Podle zákoníku práce totiž musí zaměstnavatel zaměstnanci vyplácet náhradu za ztrátu na výdělku průběžně a nečekat, až skončí dlouhodobá nemoc. Prostě si musíte spočítat průměrný výdělek za určitou dobu nemoci (třeba za měsíc) a kolik asi dostane za ten měsíc od sociálky a rozdíl jí zdanit a vyplatit. A jí skončí vyplácení nemocenských dávek, tak se vše dorovná v poslední splátce. Vyčíslení pak pošlete na Kooperativu s tím, že náhrada byla vyplacena zaměstnanci a Kooperativa Vám peníze pošle na firemní účet.
Máte pravdu, špatně jsem to nazvala, protože jsem nevěděla, že je rozdíl náhrada po dobu nemoci a po skončení nemoci. Příští měsíc jí nemocenská bude končit, takže už nemá cenu řešit měsíční vyplácení (pokud si na mě nebude paní někde stěžovat, ale když už to vydržela rok..). Takže počkám a pak na základě sdělení sociálky, kolik jí vyplatily na nemocenské vypočítám náhradu a zašlu na pojišťovnu. Takže když se vrátím k původní otázce :-), do vyloučených dob se tato neschopnost uvede? Děkuji za odpovědi!
Re: Pracovní úraz - pro Karu
Také by mě zajímalo, jaký postih hrozí. Pokud je to krátkodobá neschopnost, tak asi o nic nejde, když se vyplatí náhrada až po skončení neschopnosti, ale mám tu právě tento případ, kdy jde o dlouhodoubou neschopnost (přes rok) a průběžně jsme také nic nevypláceli (protože jsem to prostě nevěděla a paní se sama neozvala). Ale podle mě, pokud si zaměstnanec nebude někde stěžovat, tak je to jakoby souhlasil s tím, že se vyplatí náhrada za ušlý výdělek až po skončení neschopnosti, tak bych to asi tak černě neviděla.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 4. 2011 13:12
Zaměstnankyně byla celý rok 2010 v pracovní neschopnosti pro pracovní úraz. Pracovní neschopnost trvá doposud, takže ještě nebyla vyplacena náhrada za ztrátu na výdělku po skončení neschopnosti. Bude ve vyloučených dobách 365 dní nebo 0?