Re: Firma - činnost vývoj SW - účtování
Mám zkušenost.Firma má vyvinutý vlastní software, který dále zdokonaluje nebo upravuje kvůli vývoji operačních systémů (aby to vůbec jelo). Licence prodává jako službu, jsou to licence na dobu neurčitou.
Jednotlivé moduly jsou evidovány na nehmotném majetku a odepisovány jako software (36 měsíců).
Loni - opět cca 150 tis. mzdových nákladů na vývoji. Na konci roku - technické zhodnocení jednoho z modulů. Protože to bylo ve mzdách (nákladech), aktivací jsem to vytáhli na nehmotný majetek a pokračujem v odpisování.
(Vše konzultováno s daňovým poradcem).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 4. 2011 3:59
Řeším dilema u nového klienta s.r.o., který se živí vývojem a prodejem SW. Jak účtovat?
Dle nastudovaného bych řešila - vešekeré náklady na vývoj jako pořízení nehmotného majetku. Při dokončení vývoje zařadit na nehmotný majetek a odpisovat. Do výnosů jako prodej autorských práv. Ale co pak s dalším vývojem tohoto SW? Je to technické zhodnocení?
Dotazovala jsem se na FÚ a tam zavrhli nehmotný majetek, protože údajně není obchodním majetkem firmy ( s čímž nesouhlasím) a že se to má hnát přes nedokončenou výrobu na výrobky. Na dotaz, jak dostat do nákladů už nevěděli.
Máte zkušenosti?