Smlouva - podepsaná poze jedním z manžel

• (neregistrovaný)

14. 4. 2011 18:05

Dobrý den, pokud jsme s manželem vlastníci bytu tj. ve smlouvě jsme uvedeni oba a máme "společné jmění manželů" a já se bohužel nechala vmanévrovat k podpisu "Smlouvy o podpoře prodeje nemovitosti" a můj muž nebyl přítomen tudíž na dokumentu chybí jeho podpis, můžeme považovat tuto smlouvu za neplatnou a případně jak mám dál postupovat, aby smlouva se stala neplatnou. Můj manžel s touto smlouvou nesouhlasí. Pokud můžu poprosit o rychlou odpověď. Děkuji vám . Nováková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 4. 2011 10:26

pája

Re: Smlouva - podepsaná poze jedním z ma
      Já bych to viděl jako neplatnost právního úkonu dle § 145 odst. 2 občan.zákoníku, neboť rozhodnutí a podpisy dokuemtnů spojených s prodejem bytu, který máte v SJM rozhodně nepatří pod obvyklou správu majetku v SJM, je k tomu nutný souhlas obou manželů.
      Zašlete realitce písemné sdělení, že byt je v SJM, na té smlouvě není vyjádřen souhlas - podpis - druhého manžela, čili byl učiněn neplatný právní úkon a smlouva je neplatná.

• 15. 4. 2011 10:31

právník14 (neregistrovaný)

Re: Smlouva - podepsaná poze jedním z ma
      Podle existující judikatury "K uzavření smlouvy o zprostředkování (prodeje/koupě nemovitosti v SJM) proto žalobkyně (manželka) potřebovala pod sankcí relativní neplatnosti smlouvy souhlas žalobce - svého manžela, který souhlas nedal a neplatnosti se dovolal. Z uvedených důvodů dospěl odvolací soud k závěru, že smlouva o zprostředkování je neplatná a z jejího titulu plněnou předmětnou částku je žalovaný (realitka) povinen žalobcům vydat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).