Re: zvýšení VZ při neplaceném volnu
ano, to je pravda, je důležité, jak je sepsaná žádost o NV...vycházím však z toho, co tazatelka napsala, i když to nakonec může být jinak, jak se tu občas stává...
>>>Můžete mi prosím někdo spočítat, o kolik mám navýšit
>>>VZ v případě neplaceného volna, a jak potom vyjdou
>>>odvody ZP a SP? Moc děkuji.
>>>
>>>měs.mzda 5965,-
>>>os.ohodnocení 5965,-
>>>dovolená 4650,-
>>>
>>>5 dní NV
>>>
>>>Program mi navýšení spočítal, ale potřebuji mzdu
>>>tohoto zaměstnance nacpat do Pohody, a tam mi to dělá
>>>nějakou paseku...
>>
>>Pokud bylo NV v březnu, pak tento výpočet: 8000/31*5
>>-
>>o Kč 1.290,-- navýšíte VZ pro ZP
>
Děkuji moc, takhle mi to program na mzdy spočítal také. Jen v Pohodě budu mít zřejmě něco špatně zadané, protože tam si program dělá, co chce. Sám nenavýšil nic, a pokud si zadám zvýšení ručně o 1290,- Kč, vypočítá se mi správně zvýšený odvod ZP za zaměstnance, ale zároveň i za zaměstnavatele a zvýší se také základ pro daň. Tak nevím, kde je chyba. Mzdy nedělám dlouho, a NV řeším poprvé..
>ono je také důležité, za jaké dny si o neplac. volno
>požádal
>teoreticky by mohlo jít o 7 kal. dnů
NV čerpal od pondělí do pátku, další týden v pondělí už zase pracoval. Takže čerpal 5 dní, že ano?
SP si spočítáte z HM 16.580,- pokud jsem dobře spočítala, ZP navýšíte o 1290 tj.17.870,- a spočítáte, a pozor i daň se bude počítat z navýšení ZP tj. daň 15% (16580 + 4145 SP + 1609 ZP).
když tak ještě mrkněte na : poradna.finance.cz/mzdy/51616-zdravotni-pojisteni-za-neplacene-volno/
Děkuji všem za reakce, ale stejně v tom mám gulášek... Jestli tomu dobře rozumím, tak pokud nemá zaměstnavatel se zaměstnancem dohodu, že si zvýšené ZP bude hradit sám, tak se daň počítá z normálního, nenavýšeného vyměř.základu. Ale pokud by si zaměstnanec platil ZP sám, bude se i daň počítat ze zvýšeného základu? Asi jsem tu za trubku, ale moc tomu nerozumím...
Nesouhlasím, v ZDP je jasně napsáno:
Základem daně (dílčím základem daně) jsou příjmy ze závislé činnosti nebo funkční požitky, s výjimkou uvedenou v odstavcích 4 a 5, zvýšené o částku odpovídající pojistnému na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů21) povinen platit zaměstnavatel (dále jen „povinné pojistné“);
čili se jedná pouze o zdravotní pojištění z příjmů a ne o pojištění z fiktovního příjmu ( 8.000,-) stanoveného pro MVZ u ZP.
Pokud by zaměstanec měl mít v základu daně částku zdravotního pojištění, které je z neplaceného volna hrazeno zaměstnavatelem, potom by skutečně nastala situace, že zaměstnanec bude platit dań, protože celý měsíc by sice nebyla mzda, ale do superhrubé, což je základ daně by se dostala % zaměstnavatele a zákonitě by z nich byla vypočtena daň, což je blbost.
Našla jsem na stránkách daňové správy článek, který sice neřešil problém neplaceného volna, ale navýšení SP u malých organizací. Princip bude stejný, takže odvolávám, co jsem prve zbrkle napsala, je to blbost.
"...a pojistnému na všeobecné zdravotní pojištění, které je z těchto příjmů podle zvláštních právních předpisů povinen platit zaměstnavatel. To znamená nikoliv zvýšené o částku odpovídající pojistnému, které si zaměstnavatel sám dobrovolně zvolí."
Protože není povinností zaměstnavatele, aby z neplaceného volna zaměstnance hradil svou část ZP, nevstupuje to do superhrubé mzdy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2011 10:08
Můžete mi prosím někdo spočítat, o kolik mám navýšit VZ v případě neplaceného volna, a jak potom vyjdou odvody ZP a SP? Moc děkuji.
měs.mzda 5965,-
os.ohodnocení 5965,-
dovolená 4650,-
5 dní NV
Program mi navýšení spočítal, ale potřebuji mzdu tohoto zaměstnance nacpat do Pohody, a tam mi to dělá nějakou paseku...