Re: průměr na UP
..taky jsem měla zaměstnance, co skončil a šel chvíli na UP.
Volala jsem tam a řekli mi: sečtete skutečně odpracované hodiny
za poslední čtvrtletí, tj. IV.Q/10 (bez svátků,dovolených) leda by
svátek pracoval, tak to pak jo. a sečtete hrubou mzdu za poslední kvartál. Suma HM za Q/odpr.hod.za Q=prům.hod.mzda. Dále tuto prům.hod.mzdu násobíte 40 (je-li 40hod.úvazek) krát 4,348 (to je nějaký koeficient, který je uveden v Zákoníku práce) a výjde Vám průměrný hrubý měsíční výdělek. Pak si najedete na www.mesec.cz najedete mzdovou kalkulačku 2011 a dosadíte tam
tento spočítaný prům.hr.měs.výdělek a příšlušné údaje a výjde Vám Průměrný čistý měsíční výdělek, který oni chtějí.
Pravidla pro výpočet průměrného výdělku jasně stanovuje ZP v § 351-362. Ten "nejaký koeficient" je v § 356 odst. 2 a pravidla pro zjištění čistého výdělku jsou JASNĚ stanovena v § 356 odst. 3.
Promiňte, ale to jsou základy, které by měla mzdovka znát a ne si "chodit něco počítat na měšec" ...
vsem dekuji za odpovedi, moc mi pomohli. Jinak nevidim problem ve vypoctu mzdy nekde na internetu, at si to kazdy dela jak chce, zda rucne nebo zadanim do tabulek, je to kazdyho vec...vysledek je stejny,max o 1kc rozdil...akorat si urychlite a usnadnite praci...
No tak jestli počítáte mzdy kalkulačkami na netu, tak nevím co si ušetříte, ale hlavně si zaděláváte na dost velké problémy. Kalkulačky nezohledňují velkou spoustu aspektů důležitých pro výpočet mzdy např. skutečnost podpisu prohlášení poplatníka, dopočet. resp. nedopočet ZP u osob, za které je plátcem ZP stát a další a další. Tak že kalkulačka na netu by tak mohla být použita k orientačnímu výpočtu pro zaměstnance, ale rozhodně ne pro mzdovou účetní.
Promiňte, neberte to osobně, ale pokud někdo, kdo počítá mzdy, neví, co přesně znamená koeficient 4,348, těžko lze předpokládat, že na internetové kalkulačce dovodí "chybějící políčka pro specifičtější mzdu".
Stejně tak jako "sss" psala, že "rozdíl je max. koruna". Jako zaměstnanec (a kontrola z Úřadu práce) bych mzdovku za takovýto výpočet hnala bičem.
já, sss, taky pocitam vypocet pro UP rucne, a vypocet na netu mam jen pro kontrolu (obcas rozdil 1kc), rozhodne se na nej nespoliham. ja se tu ale ptala uplne na jinej dotaz, ten me byl uz zodpovezen, za ten i dekuji, a vy se tu hadejte klidne dal a predhanejte se ktera z vas je "lepsi". Nekdy mam pocit,ze jsem se minula povolanim, protoze tyhle slepicince pomluvacny nesnasim.Hezky vikend
...trefne SLEPICINEC - to bych dala na uvod misto one man show.
Mne je jedno, co je ten koeficient, hlavne ze jsem pani z UP poslala
spravne vyplneny papir, rikala, ze ji to spousta ucetnich nosi vyplnene spatne a vymlouvaji se,ze to spocet program.Ja ten
vypocet treba nebudu dlouho potrebovat,mame par zaměstnanců
a mám tolik jiné práce, že mně nějaký koeficient nevzrusuje..
Stejně tak jako "sss" psala, že "rozdíl je max.
>>>koruna". Jako zaměstnanec (a kontrola z Úřadu práce)
>>>bych
>>>mzdovku za takovýto výpočet hnala bičem.
>>
>>
>>já, sss, taky pocitam vypocet pro UP rucne, a vypocet
>>na netu mam jen pro kontrolu (obcas rozdil 1kc),
>>rozhodne se na nej nespoliham. ja se tu ale ptala
>>uplne na
>>jinej dotaz, ten me byl uz zodpovezen, za ten i
>>dekuji, a vy se tu hadejte klidne dal a predhanejte
>>se
>>ktera z vas je "lepsi". Nekdy mam pocit,ze jsem se
>>minula
>>povolanim, protoze tyhle slepicince pomluvacny
>>nesnasim.Hezky vikend
>...trefne SLEPICINEC - to bych dala na uvod misto one
>man show.
>Mne je jedno, co je ten koeficient, hlavne ze jsem
>pani z UP poslala
>spravne vyplneny papir, rikala, ze ji to spousta
>ucetnich nosi vyplnene spatne a vymlouvaji se,ze to spocet
>program.Ja ten
>vypocet treba nebudu dlouho potrebovat,mame par
>zaměstnanců
>a mám tolik jiné práce, že mně nějaký koeficient
>nevzrusuje..
Nějaký koeficient vás nebude vzrušovat do té doby, dokud někomu něco nezkoníte a on kvůli vám nepříjde o peníze. Potom teprve nastane pro vás vzrušení, třeba i s postihem právě od úřadu práce pro vás. Dnes a denně se tu vyskytují reakce účetních, kterým např. i úředníci na ÚP a pod. opravdu "kvalifikovaně poradili" a oni na to pěkně dojely. Snažíme se tady poradit každému, kdo se optá i na různé výpočty, ale radit někomu, aby počítal výplaty lidem kalkulačkou na netu, to je odvaha a vůbec nikdo nezpochybňuje to, že máte spoustu jiné práce a zase třeba víte něco, co my ne. A co uděláte, když se vás zaměstnanec zeptá na postup vašeho výpočtu? A nebo právě nějaká kontrola?
...to zase mate pravdu, ale udelala jsem to tak ze jsem mu k vyplnenemu papiru z UP prilozila mzdovy list a na nej napsala
postup vypoctu a prilozila vyplnenou mzdovou kalkulacku,takze
urednice si to mohla zkontrolovat a pripadne ho poslat zpatky, kdyby mi ta druha spatne poradila nebo ja to chybne pochopila.
Byla bych rada, kdyby tu byly konstruktivni rady a ne peskovani
,mentorovani - pani litala z kuze kvuli korune rozdilu,vim ze mzdova
s nad 25 zaměstnanci to musi dokonale ovladat, ale me by se
treba kolega vysmal, kdybych prudila kvuli korune-proste kdyby
pani slusne napsala koruna bytam nemela byt z toho a toho duvodu,ale takhle vyvadet...
Kazdy je v dnesni dobe prepracovany a je to videt, delame vsichni za dva a druzi nemaji praci Kam ten svet speje... produktivita a kvalita taky nic moc a pridana hodnota vubec ... Pani s peskovanim pridanou hodnotu nepredala...
Když jsem před pár lety absolvovala různá školení mzdového účetnictví, vždycky nám říklali, že mzdová účetní pro 5 lidí toho musí umět stejně, jako účetní pro 500 lidí. Každý zaměstnavatel by měl uvážit, jestli má smysl si pro pár lidí nechat vyškolit mzdovou nebo si ji raději za pár stovek měsíčně zaplatit.
Když čtu zdejší diskuze, často říkám: "Tolik šikovných holek je bez práce a tady berou za mzdové účetnictví peníze lidi, které to nebaví, nezajímá a nesnaží se to naučit."
My se tady zadarmo snažíme pomáhat laikům, začátečníkům, lidem, kteří se poprvé dostali do situace, se kterou si neví rady. Když si představím, že tu radím někomu, kdo má třikrát větší mzdu než já a ještě otrávený, protože ho ta práce nebaví, tak si říkám: "Sakra, proč vedle nekoukám na nějakou telenovelu?"
Paní Líbo, mluvíte mi z duše. Já ještě pamatuji dobu, kdy mzdová účetní byla nedostatkové zboží, však to taky bylo v nějakém filmu. Byly jsme na to hrdé a vážily jsme si této práce. Všechny roky to znamenalo nemít žádnou dovolenou, nemoc a pod. v období výplat a to ještě pamatuji dobu, kdy jsme všechno dělaly ručně, žádný počítač, žádný program, výplaty jsme psaly tužkou do úzkých pásků a trhaly. A člověk se celý život musí učit a schánět informace, copak dneska, vygooglit se dá úplně všechno, tenkrát byl jenom telefon. A přes to všechno to člověk dělal moc rád, a ještě když mohl někomu pomoct nebo poradit, to byla paráda. Ale dneska? Snad nemá cenu to ani popisovat. Vždyť to čtete sama.
>Byla bych rada, kdyby tu byly konstruktivni rady a ne
>peskovani, mentorovani - pani litala z kuze kvuli korune
>rozdilu,vim ze mzdova nad 25 zaměstnanci to musi dokonale >ovladat, ale me by se treba kolega vysmal, kdybych prudila kvuli
>korune-proste kdyby pani slusne napsala koruna bytam nemela >byt z toho a toho duvodu,ale takhle vyvadet...
Proč by tam neměla "lítat" koruna vyjmenovaly další diskutující ve svých příspěvcích, takže jsem se neopakovala. Ale mohu uvést ještě jeden důvod - v momentě, kdy si Váš šéf umane, že zřídí pracovní místo dotované z Evropského sociálního fondu, o tu korunu už půjde. Úřad práce Vám při kontrole dodržování podmínek dotační smlouvy (a to si pište, že ta kontrola bude) dokonale prozkoumá správnost výpočtu mezd. A v případě pochybení už se jedná o malér, jehož následkem může být i vrácení dotace. A nedovedu si představit, že kontrolorům z Úřadu práce předložíte výpočet mezd z internetové kalkulačky.
>Pani s peskovanim pridanou hodnotu nepredala...
Hned v úvodu jsem přesně vyjmenovala §§, podle kterých je potřeba postupovat. Pokud to pro Vás není hodnotné, je mi líto, více hodnoty tomu přidat nedokážu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2011 10:42
Zamestnanec si u nas neuplatnoval slevu na dani,tudiz mel v cistem o 2070kc mesicne min. Nyni uz u nas nepracuje a potrebuje od nas potvrzeni prumerneho vydelku pro urad prace. A ted jaky cisty vydelek napsat? HM je 15.000,-, cista nakych 12.300 ale protoze neuplatnoval, cista byla nakych 10tis a naky drobny. Program Pohoda mi samozrejme vyjizdi castku nizsi, tech 10tis. Poradite mi? dekuji