Re: Volná živnost v 17 letech (Podmínky
Nevím, zda by šlo nedostatečný věk (pod 18 let) překonat pomocí "odpovědného zástupce" - viz §11 ŽZ. Zkuste se zeptat na živn.úřadu, zda by Vám vydali živn.list za podmínky, že by např. někdo z vašich rodičů (či někdo jiný důvěryhodný a plnoletý) byl ustanoven jako Váš odpovědný zástupce.
Re: Volná živnost v 17 letech (Podmínky
Jiná možnost - provozovat zatím ten e-shop se svolením někoho z rodičů na JEHO jméno, tzn. že živnost by měl na sebe napsanou někdo z rodičů (nebo kterýkoliv jiný důvěryhodný dospělý). To ale znamená, že ten dotyčný ponese zodpovědnost za živnost včetně reklamací atd., bude muset řešit daně, sociální a zdravotní pojištění jako podnikatel atd. Ideální by bylo, pokud už někdo z rodičů má vlastní živnost (jakoukoliv), pak by to pro ně nebyla taková zátěž. Až bude tazatel plnoletý, založit si vlastní živnost a převzít si ten e-shop.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 4. 2011 22:18
Dobrý den, nemám jasno v tom, jestli mohu mít volnou živnost, když mi je 17 let. Jedná se o vlastní e-shop, takže
Když jsem si četl o OSVČ tak tam je:
"Za OSVČ se považuje osoba, která podle Zákona č. 155/1995 Sb. ukončila povinnou školní docházku a dosáhla věku alespoň 15 let, a zároveň:
vykonává samostatnou výdělečnou činnost, nebo
spolupracuje při výkonu samostatné výdělečné činnosti."
To znamená, že osoba OSVČ může mít 17 let. Když chci získat volnou živnost, sekce 48 (Velkoobchod a Maloobchod), musí mi být 18 let? Děkuji za odpověď, Petr Odehnal ml.