Re: s.r.o. - příjmy z různých druhů činn
Když firma vystaví fakturu, je to pro ni výnos, ne náklad.
Tržby za služby patří na účet 602 - Tržby z prodeje služeb.
Takže 311/602.
Zaplacení - hotově 211 nebo platba na účet 221/311.
Tržby z prodeje zboží fakturujete na 604 - Tržby z prodeje zboží.
Takže rozdělení různých činností máte na samotných výnosových účtech.
Ježiš jasně, že jsem dala blbě účty, už jsem myslela na něco jiného. Omlouvám se a děkuji!
A prosímvás ještě jednu věc. Předešlá účetní účtovala zálohy mě záhadným způsobem. Je to ale starší zkušená účetní, tak se chci ujistit, že uvažuji správně. Vystavenou zálohu účtovala hned na 324-celou částku, po zaplacení nic neúčtovala, tedy ani nepřiznala dph a celé proúčtovala až při konečné faktuře. S.r.o. je čtvrtletním plátcem a když byla platba zálohy např. v březnu a konečná faktura v dubnu, tak jsem přesvědčená o tom, že mají špatně daň.přiznání k DPH, protože daň přiznali až za 2.kvartál a mělo být v 1.Q
???
ano, uvažujete správně... musíte k přijaté záloze vystavit DD a ze zálohy odvést DPH.... a takéž špatně účtovala, protože vystavená zálohová faktura se neúčtuje, až její úhrada 221x 324.. vystavený DD k přijaté záloze proúčtujete 324 x 343, 324.ZAL (můžete mít i jinou AE)... konečnou fakturaci zaúčtujete 311 x 604/602, 343 a odečtete DD k záloze 324.ZAL, 343 x 311
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 4. 2011 8:22
Dobrý den
s.r.o. fakturuje za prodej zboží, dále vystavila fkt za služby spojené s vymožením pohledávky (odměna mandatáře). Oprávnění na tyto činnosti má. Účtování faktury - odměna mandatáře za vymožení pohledávky bude účtována na 518/311? Máme tyto dvě činnosti od sebe nějak rozlišovat?
Děkuji.