Re: DPH
Můžete účtovat stejně, jako před novelou zákona o DPH. Nárok na odpočet daně až v okamžiku, kdy máte v držení daňový doklad, se týká jen tuzemských faktur.
Máte povinnost přiznat daň (a zároveň právo uplatnit nárok na odpočet) ke dni, kdy jste na fakturu doplnili potřebné údaje podle § 35/3 ZDPH. Tento den se považuje za den vystavení daňového dokladu. Daň musíte přiznat nejpozději do patnáctého dne měsíce, který následuje po faktickém pořízení zboží. To platilo už před novelou.
Tohle už jsem tady na diskuzi četla, ale moc tomu nerozumím. Mě totiž z toho vyplývá, že bych tedy měla účtovat o tom všem v den kdy se mi faktura dostane do ruky, ale přitom jste mi psala, že zahraniční faktury můžu účtovat stejně jako předtím tj. psát datum vystavení, které je na faktuře. Nešlo by mi to prosím vysvětlit jako tomu de.... Děkuji
Faktury přece můžete dostávat emailem a máte je k dispozici v den vystavení. Myslím, že by bylo vhodné doplnit údaje nejdříve v den, kdy se Vám faktura dostane do ruky. Ovšem byl tu i názor, že ustanovení § 35/2/d) ZDPH lze vyložit tak, že zákon nepožaduje datum, kdy byly údaje fyzicky doplněny, že je možné doplnit údaje platné ke dni .... Údaje nelze doplnit (a tím pádem vystavit DD) před skutečným pořízením zboží.
S nárokem na odpočet si podle mého názoru nemusíte dělat starosti. Nárok na odpočet nevzniká fyzickým držením daňového dokladu (jako je tomu od 1.4.2011 u tuzemských plnění), ale skutečností, že jste osobou povinnou přiznat daň.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2011 10:01
Dobrý den, prosím o radu. Když mi přijde zahraniční faktura, dělám příjemku, reverse charge, datum uplatnění odpočtu k datumu vystavení této zahraniční faktury. Mohu to tak pořád účtovat i když se změnil zákon o DPH nebo to musím účtovat vše k datu přijetí dokladu?