Re: Nástup po RD a PPM-moc prosím o radu
Po 3 leté rodičovské dovolené jste povinna vrátit se do zaměstnání. Pokud to dovolí provozní podmínky, můžete se zaměstnavatelem dohodnout na jiném rozvržení pracovní doby. Pokud to však provoz nedovoluje - asi ne, jak uvádíte - nezbude Vám nic jiného, než ukončit pracovní poměr dohodou a najít si jiné vhodné zaměstnání.
§ 196 zákoníku práce - rodičovskou dovolenou máte tak dlouho, jak si (v rámci doby do 3 let věku dítěte) požádáte svého zaměstnavatele...zaměstnavatel je povinnen rodičovskou dovolenou v tomto rozsahu poskytnout...
Jaba Váš dotaz zřejmě špatně pochopila. Vám teprve bude končit mateřská, ne rodičovská. Máte pravdu, že o rodičovskou můžete žádat na dobu, jakou si určíte, a to i opakovaně až do 3 let dítěte. Ve Vašem případě, tak jak si to představujete, by to znamenalo vždy včas požádat o rodičovskou od ... do... Po této rodičovské se vrátit do práce (už se ale nemusíte vrátit na svoji "židli", ale dostanete práci podle pracovní smlouvy). Koncem odpracovaného týdne zase dáte zaměstnavateli žádost o rodičovskou dovolenou od... do... Pak zase přijdete do práce. Pak zas požádáte. Atd.atd.
Podle zákoníku to musí akceptovat, ale nevím nevím, jak s k Vám pak bude stavět, určitě mu to bude dělat problém v provoze.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2011 13:08
Dobrý den,
bude mi za 14 dní končit PPM a se zaměstnavatelem jsme byli předběžně domluvení, že se budu moci vrátit zpět do zaměstnání na částečný úvazek, nyní ale změnil názor a na částečném úvazku se nechce dohodnout.
Sdělila jsem mu tedy, že budu čerpat vždy 3 týdny v měsíci rodičovskou dovolenou a týden budu docházet do zaměstnání - na plných 8 hodin - jak mám ve smlouvě, abych měla alespoň nějaký příjem.
Sdělil mi však že takto mi rodičovskou dovolenou neschválí a že ji tak čerpat nemohu. Jak to je prosím, mohu čerpat opakovaně nebo ne? Je tam nějaká minimální doba na kterou se musím vrátit zpět do zaměstnání nebo ne? Na plný úvazek se do práce vrátit nemohu z důvodu péče o dítě, na týden v měsíci mi bude vždy hlídat babička. Děkuji moc za rady. Martina P.