Povinnosti účetní

• (neregistrovaný)

18. 4. 2011 13:59

Dobrý den,

chtěla jsem se jen zeptat, zda neexistují nějaké stránky, kde jsou vypsány důležité povinnosti účetních, jako kdy platit různé zálohy na daně apod. Nevěděla jsem třeba, že je povinnost pojistit firmu za odpovědnost úrazu zaměstnanců a nyní budeme kvůli tomu platit penále...
    Jsem v tom nová, naše paní účetní z firmy odešla a rozhodnutí majitele bylo, že vše budu dělat já, faktury a pokladnu jsem již vedla, ale nikdy jsem se nestarala o takovéhle důležité věci, kdy a hlavně co a kam platit. Bojím se, abych něco neprošvihla a majitel mi nechce zaplatit žádný kurz, že prý si to všechno najdu na internetu nebo v knížkách. Jsem ráda za tuto práci, nemohu si dovolit být nezaměstnaná, proto jsem s tím souhlasila... Majitel by si jinak našel novou účetní, která by zastávala i mojí práci...
    Děkuji moc za jakoukoli radu.

Jitka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 4. 2011 14:29

anonymní (neregistrovaný)

Re: Povinnosti účetní
      Jitko, jediná rada je, buď si plaťte sama, nebo hledejte jiného zaměstnavatele. Ta Vaše touha být zaměstnaná za každou cenu by se Vám mohla pekelně prodražit.

Pokud i nadále budete raději sama všechno dohledávat, upozorňuji Vás, že to není žádná legrace. Určitě se pojistěte, nechte si posílat (zdarma) zprávy od Verlag Dashofer, eventuelně si plaťte některý jejich produkt, v tom případě máte možnost konzultací s daňovými poradci, a hlavně soustavně sledujte novinky v oblasti daní a účetnictví.
      Nevím o žádných stránkách, kde by byly vypsány všechny povinnosti v jednotném celku, spíš časem, až budete hledat určité informace narazíte na některé velmi užitečné stránky, které Vám budou vyhovovat, a kde budete upozorňována i na termíny atd. Co se týká mezd, do těch se bez školení vůbec nepouštějte.

PS: Váš majitel je prase, opusťte mi ten výraz, zasloužil by pokutu jak hrom, aby si příště rozmyslel, co je důležité.

Držím Vám palce!!

• 18. 4. 2011 14:42

jana h (neregistrovaný)

Souhlasím s předchozí odpovědí, účetní, která dělá ve firmě vše - což je asi u vás -by měla znát daně, účetnictví a zpracování mezd, je to široké pole a navíc se stále něco mění.

>>užitečné odkazy:

http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/dane-ucetnictvi/danovy-kalendar-pro-rok-2011/1000465/59112/

http://www.jakpodnikat.cz/

Doporučuji přečíst základní daňové zákony + nějakou odbornou literaturu, sama víte , kde máte mezery , to vše by vám ale měl majitel zafinancovat, školení minimálně začátkem každého roku , kdy jsou změny je dobré absolvovat, dá se hodně sehnat na netu, ale přístup vašeho šéfa je opravdu špatný.

• 18. 4. 2011 14:47

Kara (neregistrovaný)

Tím že určil, že tu práci bude dělat Jitka, která nemá zkušenosti, zaměstnavatel riskuje, ale promiňte, proč by měl být prase? A proč by zasloužil pokutu? Co je na tom divného a špatného, že chce účetní, která je zkušená, a která zná a ví co je potřeba? To je přece úplně normální, že pokud chci účetní, která se bude o tyto věci starat a mít přehled, dám přednost znalé účetní s praxí před méně znalou. Jitko, ale je mně divné, že firma nebyla pojištěná u Kooperativy pro případ úrazu zaměstnanců. Píšete, že předešlá účetní odešla a Vy jste převzala její práci - tak to už přece firma musela být pojištěna za dob té první účetní, když už firma zaměstnance měla.

• 18. 4. 2011 23:47

kt (neregistrovaný)

dobrý večer, tak to mě připomíná moji práci. Taky jsem byla přijata "jako účetní" Podáš prst.... hlídala jsem úplně všechno - vč. hasičáků, revizí spotřebičů.. HACCP, budila jsem se v noci, že jsem neposlala OSE autorské poplatky. Nezávidím a ani už takovou práci nehledám. Souhlasím, abyste se nechala sama pojistit.

• 19. 4. 2011 14:05

dvorakova.zerasas@seznam.cz (neregistrovaný)

>>Dobrý den,
      >>
      >>chtěla jsem se jen zeptat, zda neexistují nějaké
      >>stránky, kde jsou vypsány důležité povinnosti
      >>účetních,
      >>jako kdy platit různé zálohy na daně apod. Nevěděla
      >>jsem
      >>třeba, že je povinnost pojistit firmu za odpovědnost
      >>úrazu zaměstnanců a nyní budeme kvůli tomu platit
      >>penále...
      >>Jsem v tom nová, naše paní účetní z firmy odešla a
      >>rozhodnutí majitele bylo, že vše budu dělat já,
      >>faktury a
      >>pokladnu jsem již vedla, ale nikdy jsem se nestarala
      >>o
      >>takovéhle důležité věci, kdy a hlavně co a kam
      >>platit.
      >>Bojím se, abych něco neprošvihla a majitel mi nechce
      >>zaplatit žádný kurz, že prý si to všechno najdu na
      >>internetu nebo v knížkách. Jsem ráda za tuto práci,
      >>nemohu
      >>si dovolit být nezaměstnaná, proto jsem s tím
      >>souhlasila... Majitel by si jinak našel novou účetní,
      >>která by
      >>zastávala i mojí práci...
      >>Děkuji moc za jakoukoli radu.
      >>
      >>Jitka
      >
      >dobrý večer, tak to mě připomíná moji práci. Taky jsem
      >byla přijata "jako účetní" Podáš prst.... hlídala
      >jsem úplně všechno - vč. hasičáků, revizí spotřebičů..
      >HACCP, budila jsem se v noci, že jsem neposlala OSE
      >autorské poplatky. Nezávidím a ani už takovou práci
      >nehledám. Souhlasím, abyste se nechala sama pojistit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).