Jaký průměr pro dovolenou po PPM

• (neregistrovaný)

19. 4. 2011 11:50

Dobrý den, zaměstnankyně bude čerpat v 9/2011 čerpat dovolenou po PPM, jelikož již v předchozím čtvrtletí nemá příjem , použiju pro výpočet pravděpodobný výdělek?
    v září je státní svátek tento jí zaplatíme nebo posuneme o tento den čerpání dovolené? přikláníme se zaplacení náhrady ale kde bych to našla v ZP? děkuji za odpověď. Iv

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2011 12:01

Kara (neregistrovaný)

Re: Jaký průměr pro dovolenou po PPM
      Není jednotný názor. Jeden právní názor říká svátek proplatit, druhý neproplácet, protože v té době nemá naplánované směny. Vyberte si.

• 19. 4. 2011 12:07

Ivana3 (neregistrovaný)

8.9. končí PPM takže ve výplatě bude mít 15 dnů dovolenou +1 svátek (bez náhrady) jde mi o fond prac.doby nebo dám 16 dní dovolené?

• 19. 4. 2011 12:11

Kara (neregistrovaný)

Proč 15 dnů, letos už něco vybírala? Jinak na den svátku nebudete zadávat dovolenou. Buď ho zaplatíte jako svátek nebo vůbec (tzn. že v pracovním kalendáři ho označíte jako nepracovní den).

• 19. 4. 2011 12:12

Kara (neregistrovaný)

Jo teď mně došlo, že 15 dnů dovolené bude jen v září, další dny dovolené budou až v říjnu.

• 19. 4. 2011 12:29

Ivana3 (neregistrovaný)

pravděp.výdělek je správně? vypočítám z příjmu 18000kč což je její obvyklý plat?

• 19. 4. 2011 14:21

Kara (neregistrovaný)

>>>>>>Dobrý den, zaměstnankyně bude čerpat v 9/2011 čerpat
      >>>>>>dovolenou po PPM, jelikož již v předchozím čtvrtletí
      >>>>>>nemá příjem , použiju pro výpočet pravděpodobný
      >>>>>>výdělek?
      >>>>>>
      >>>>>>v září je státní svátek tento jí zaplatíme nebo
      >>>>>>posuneme o tento den čerpání dovolené? přikláníme se
      >>>>>>zaplacení náhrady ale kde bych to našla v ZP? děkuji
      >>>>>>za
      >>>>>>odpověď. Iv
      >>>>>
      >>>>>Není jednotný názor. Jeden právní názor říká svátek
      >>>>>proplatit, druhý neproplácet, protože v té době nemá
      >>>>>naplánované směny. Vyberte si.
      >>>>
      >>>>8.9. končí PPM takže ve výplatě bude mít 15 dnů
      >>>>dovolenou +1 svátek (bez náhrady) jde mi o fond
      >>>>prac.doby
      >>>>nebo dám 16 dní dovolené?
      >>>
      >>>Proč 15 dnů, letos už něco vybírala? Jinak na den
      >>>svátku nebudete zadávat dovolenou. Buď ho zaplatíte
      >>>jako
      >>>svátek nebo vůbec (tzn. že v pracovním kalendáři ho
      >>>označíte jako nepracovní den).
      >>Jo teď mně došlo, že 15 dnů dovolené bude jen v září,
      >>další dny dovolené budou až v říjnu.
      >pravděp.výdělek je správně? vypočítám z příjmu 18000kč
      >což je její obvyklý plat?

Ano, náhrada pravděpodobným průměrem. Pokud by brala 18000, tak ho vypočtete z toho.
      >
      >
      >
      >
      >
      >

• 19. 4. 2011 12:44

xJ (neregistrovaný)

Tomu nerozumím. V této době je tato pracovnice ve stejné pozici, jako každý jiný zaměstnanec čerpající dovolenou. Dovolená se čerpá ve dnech, které jsou jinak dny pracovní. ZP říká, že připadne-li čerpání dovolené na den svátku, nepočítá se tento den do dovolené. Tak jak myslíte to, že by se neplatil vůbec a označil by se jako nepracovní? Pokud by nebyl pracovní, nemohla by se v tento den ani čerpat dovolená. Podle mne se má tento den, pokud se čerpá dovolená, zaplatit průměrem stejně jako dovolená, ale neodečte se z celkového nároku. Protože se jedná o svátek 28.9. - ve středu, tak pokud bude napsáno čerpání dovolené např. 2.9.- 30.9., tak se 28 zaplatí jako dovolená, ale neodečte se dovolená 5 dnů. ale jenom 4 dny. Pokud by bylo čerpání dovolené 26.- 27. a další 29.-30. tak dovolená je 4 dny a 1 den placený svátek.

• 19. 4. 2011 14:19

Kara (neregistrovaný)

Myslím to tak, jak jsem napsala - existují 2 výklady, četla jsem je oba, oba jsou od právníků, bohužel nemám na ně odkaz. Jeden názor říká, že ten den měla mít směnu, ale protože je svátek, tak by do práce nešla a měla by svátek zaplacený buď průměrem jako náhradu za svátek nebo by se jí nekrátila měsíční mzda (čili by za ten svátek dostala peníze). Druhý názor říká, že když jí skončila mateřská a požádala o čerpání dovolené, kterou musí zaměstnavatel umožnit, tak že akorát čerpá dovolenou, ale jinak se s ní nepočítá, čili že nemá rozvržené směny. A když nemá rozvržené směny, tak ani v ten sváteční den nemá mít směnu, je to pro ni nepracovní den, čili náhrada za svátek nebo část měsíční mzdy nenáleží.
      A je na Vás, ke kterému výkladu se přikloníte.
      Ovšem to placení, tak jak to popisujete Vy, že se ten den zaplatí jako dovolená, akorát že se to neodečte z nároku dní, to se používá při nepravidelně rozvržené pracovní době.

• 19. 4. 2011 18:21

xJ (neregistrovaný)

V tom případě mi unikají souvislosti. Proč je tedy nařízeno dovolenou čerpat a ne proplácet? Při proplácení bych chápala, že nebyla stanovena směna a není nárok, ale při čerpání je vlastně místo výkonu práce dovolená. Proto také v této době hrozí např. že může dostat výpověď, už není na MD a ještě není na RD.
      Pokud by např. během čerpání dovolené onemocněla, tak si myslíte že nemoc by dovolenou nepřerušila a nebyl by nárok ani na náhradu mzdy v době nemoci, protože není možné stanovit za které dny náhrada náleží?

• 20. 4. 2011 12:27

Kara (neregistrovaný)

Jojo, já s Vámi souhlasím. To není můj výklad, ale nějakého Judra.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).