Re: DE a kurzový rozdíl... ?
Když uhradím tu fakturu, tak v bance mám uhrazenou nižší částku než je částka na faktuře, tím pádem mi těch 73,86 visí pořád v pohledávkách... nevím, jak se toho "zbavit", prosím, poraďte... Účtuji v programu PREMIER.
Já platím také zahraniční faktury. Účtuji to tak, že si vyjedu kurz ČNB toho dne kdy platím a když mi přijde FA např. v eur tak si podle data dodání vyjedu opět aktuální kurz ČNB. Rozdíl mezi jednotlivýni hodnotami účtuji do kurzových rozdílů. Rozdíl kurzů by měl být kontrolovatelný, takže dokládám kurz z internetuz ČNB.
Ne, Slováci pošlou tolik euro, kolik je na faktuře. Do zdanitelných příjmů jde částka v Kč, tolik kolik bylo připsáno na účet. Případný nedoplatek (přeplatek) faktury v evidenci musíte vyřešit mimo zdanitelné příjmy. (záleží, co dovolí program).
Vše za předpokladu, že odběratel poslal celou částku v eurech a ne jen část.
Případné zaplacené poplatky bance jsou daňovým výdajem.
Neberte to tak, že jste ztrátná, příště na tom můžete vydělat.
Pochopila jsem, že faktura byla primárně vystavená v KČ a slovákům daná k úhrdě, skutečně se mi zdá, že měli ze svého pravděpodobně eurového účtu zajistit platbu tak aby v Kč nebyl rozdíl. Jiné by bylo, tak jak píšete, kdyby se vystavovla faktura v eurech, v tom případě může nastat ztráta nebo zisk z KR.
A jestli jsou KR v daňové evidenci příjem - výdej uznatelný nevím. Ale logicky se zdá, že příjem je to, co přišlo - tedy jaký KR proti předpisu v daňové evidenci? v podvojku ano.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2011 13:58
Dobrý den,
v DE vystavena faktura na 2388 Kč. Slováci ji však uhradili v EUR 96,64 ve výpise připsáno 2314,14 Kč. Jak mám zaúčtovat rozdíl?
Děkuji.