Re: fa vydaná do třetí země jak s DPH?
jedná se o vývoz zboží, děkuji za reakci :-)
ještě jsem na to neměla kontrolu FU, poprvé jsem to dělala loni (od té doby asi 5x) a postupovala jsem:
Vývoz za zboží je osvobozeno s nárokem na odpočet DPH na vstupu §66. Celnice vystaví vývozní doklad MRN, kde je celní hodnota (bez přepravy) uvedena v CZK, tuto hodnotu, která je přepočítaná celním kurzem za zboží (uvedenou na tom MRN) dám do ř. 22. Jestli je vaše celková faktura do 3.země i s přepravou tak tuto hodnotu za přepravu do ř.26, přepočítávám stejním celním kursem (není nikde na MRN uvedena) MRN je jenom za zboží. Datum pro uznání vývozu je skutečnost, že zboží opustilo prostor EU, já mám vývozní doklady o nalodění zboží. (bill of loading) s datumem, které mi určuje, kdy to zahrnu do DPH formuláře.
Aby byl uznán výovz, musí být vývozní doklad, vystavená faktura do 3.země nestačí. MRN je jenom pro vývoz z ČR, tedy sám o sobě neprokazuje vývoz ze společenství EU, máte nějaký doklad o tom, že zboží vycestovalo? celní doklad jiného státu EU o vývozu, nebo nějaký doklad o nalodění . . atd.
firma se zabývá dovozem i vývozem. Nevíte kde bych našla vzor těchto dokumentů? jsem nováček, tak se nezlobte a mockrát děkuji
Pokud bych měla všechny podklady - chápu dobře § 66 zákona o DPH - Osvobození od daně při vývozu zboží - do přiznání uvedu pouze částku pořízení tohoto zboží na řádku 22. ?
Proč se tento díl 9: v zákoně o DPH jmenuje Osvobození
od daně s nárokem na odpočet daně? když mi nárok na
odpočet přeci nevzniká - pouze uvedu v přiznání na
určité řádky ale stav daně mi to přeci neovlivní. Nebo se
pletu?
Děkuji
S nárokem na odpočet proto, že nákupy (vstupy) které k tomuto plnění pořizujete, máte nárok na odpočet daně na vstupu.
Osvobozená plnění bez nároku na odpočet musíte evidovat zvlášť a u nákupu (nákladu) nemůžete uplatnit dph na vstupu, napr. máte tržby z pronájmu kanceláří, tak faktura za úklid sice od plátce ale dph na vstupu neuplatníte (nájem osvobozen dle §56) U plnění na vstupu kde to není jednoznačné krátíte vstup koeficientem, poměrem tržeb za ovobozená plnění bez nároku na odpočet a neosvobozená plnění.
musím tedy u tohoto případu když vyrobím například nějaký měřící stroj (elektronika) tak náklady které jsem si uplatnila na vstupu do DPH musím tedy propočítávat koeficient když jsem pak prodala zboží do třetí země - tedy osvobozeno od daně?
děkuji jste moc hodná
Vyvážíte, to je osvobozený s nárokem na odpočet, tzn. všechny vstupy DPH v plné výši (to je ten nárok na odpočet)
Vystavená faktura bez dph, ř.22 (žádné + a - jako revers charge v EU)
Koeficienty řeší firma, která generuje zisky, tržby z osvobozených plnění bez nároku na odpočet DPH, napr. banky, pojišťovny, pošta, firmy které pronajímají bez DPH . . . prostě které mají třžby dle oddílu 8, vy máte tržby z oddílu 9, nic nekrátíte na vstupu.
zkuste, JSD (dovoz): http://www.formstudio.cz/formulare/jednotny-spravni-doklad-jsd-vytisk-pro-zemi-odeslani-vyvozu-i-pro-zemi-urceni.asp
MRN je číslo pod kterým se tranzit sleduje (vývoz), asi nemusí být vždy přiděleno, Vývozní doprovodní doklad VDD je:
http://www.ceskaposta.cz/assets/nastroje/uzitecne-informace/jak-posilat-zasilky-do-zahranici/VDD_FORM_2011.pdf
a to je pro výstup z ČR, mělo by existovat potvrzení ceního orgánu že zboží opustilo EU, já osobně ho nikdy neviděla, do vývozu to dávám na základě "bill of loading" tam je datum, číslo kontajneru a všechno k tomu, že dokazuji výovz z EU
Děkuji omrknu to :-) jste moc hodná
v zákoně o DPH jsem se dočetla v § 66odst. 6 - "V případě, že výstup zboží z území evropského společenství není potvrzen celním orgánem na daňovém dokladu, může plátce prokázat výstup zboží jinými důkazními prostředky."
myslíte si, že je například platba od odběratele?
Dle mého platba není důkaz, že zboží vystoupilo z prostoru EU. Sice je logické, že když to zaplatili, tak to asi dostali, ale argumentem proti je záloha předem, co pak v tomto případě. Potřebujete datum toho opuštění EU, na základě kterého to zahrnete do přiznání DPH, jestli je důkazným prostředkem platba, tak to je asi málo, hlavně to rozhodné datum výstupu chybí.
Já kontrolovala MRN x x x x číslo na stránkách:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/cgi-bin/ecshome?Lang=CS a tam je taky zjistitelné, jestli vývoz se uskutečnil.
Děkuji za Váš čas, moc si toho vážím.
Bavíme se tu celou dobu pouze o dovozu a vývozu - tedy třetí země, je to tak... už se v těch pojmech začínám ztrácet. :(
vytiskla jsem si to MRN - tedy doklad k vývozu je na tomto dokladu někde uvedená částka za kolik bylo vyvezeno?
Omlouvám se, že jsem jak tatar, ale nerada bych to udělala špatně!
Ještě jeden dotázek jen pro ujasnění, jak je to s EU?
Při pořízení zboží a služeb z jiného členského státu podám pouze souhrnné hlášení a (reverse change + - v přiznání). Je k tomu potřeba nějaký doklad jiný než daňový doklad?
Při dodání zboží do jiného členského státu uvedu jen na řádek 22.
Je k tomu potřeba nějaký doklad jiný než daňový doklad?
Děkuji
ři pořízení z EU dáte na ř. 3a 43 samovyměřením dph,
>>>>
>>>>při dodání zboží do eu dáte na ř. 20 bez daně a
>>>>podáte
>>>>souhrnné
>>>
>>>děkuji, kod 0 je zboží a kod 1 služby?
>>
>>služby kod 3
>
>Děkuji, hledala jsem pokyny k vyplnění souhrnného
>hlášení a bohužel jsem našla jen nějaké staré kde se o
>službách vůbec nepíše.
>Nevíte kde najít?
>Děkuji
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/66.html?year=PRESENT
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2011 14:12
Dobrý den,
budu poprvé vystavovat fakturu do třetí země na co si mám dát pozor?? na jakém řádku uvedu v přiznání? je osvobozeno jako do EU nebo ne?
mnohokráte děkuji