Re: Dovoz zboží
Děkuji za reakci a jen doplním. Převzala jsem účetnictví FO, čtvrtletního plátce teď v dubnu a dodělávám DPH za 1.Q. Bývalá účetní udělala leden a já jsem zjistila, že faktury z dovozu nemají žádné JSD a rovnou jsou zaúčtovány z banky do nákladů bez vyčíslení DPH. V únoru i březnu FO má také dovozy a opět bez JSD. Chtěla jsem po FO tyto papíry, ale bylo mi řečeno, že od letoška už nemusí být. Jelikož dovozy ze třetí země jsem nikdy nemusela řešit, tak potřebuji nějakou radu co je vlastně správně. Pročetla jsem toho hodně, ale co mám teď s těmi dovozy bez JSD dělat opravdu nevím. Ty faktury jsou v USD, ale ve výpise z banky jsou už v Kč. Příkazy dávají v USD a banka přepočte. Tak nevím zda mám alespoň použít k vyčíslení DPH tu částku z výpisu. Prosím poraďte, jak na to.
JSD při dovozu z třetích zemí pro podnikatelské účely být musí, takže zjistěte, proč je nemáte? Týká se Vás §30 a §38 zákona o DPH. Základem daně je základ pro vyměření cla plus další poplatky a náklady spojené s dovozem zboží (doprava,poštovné a podobně). V žádném případě nemůžete používat jen přepočtené částky za úhradu faktury, mají jiný kurz, než který jste povinna používat. Ale základem je mít ta JSD.
Moc Vám děkuji za ochotu, čas a hlavně bezvadné znalosti.
Mě teď nezbyde nic jiného než podle těch výpisů jen zaúčtovat do vydání neboť 25.4. se blíží a pak z klienta vydolovat vše potřebné a udělat dodatečné přiznání, jelikož mám k dispozici jen fa. Ještě jednou moc děkuji.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 4. 2011 20:49
Je velký problém, když se dovoz zboží z nečlenského státu zaúčtuje v DE rovnou do nákladů bez jakékoliv evidence DPH, i když FO je plátce DPH? Dělá to, jako při nákupu v tuzemsku od neplátce.