Ručení za daň

• (neregistrovaný)

20. 4. 2011 11:32

Dobrý den,
    chápu dobře ručeční za daň po novele zákona, tedy já si nakoupím službu od dodavatele služby za 100000 Kč bez DPH, DPH je 20000,-Kč. Když je to již léty prověřený dodavatel, zaplatím mu 120tis a jsem si jist, že on odvádí DPH. Když to není můj stálý dodavatel a já si řeknu, že vypadá jak podvodník tak mu zaplatím jen 100000 Kč a pro státní jistotu 200000Kč za něj odvedu finančnímu úřadu. Co se bude dít pak? Bude to podvodník a nezaplatí, ale v jeho účtu bude stále viset neuhrazá částka 20tis, které po mě bude moc vymáhat? Nebo to podvodník nebude a zaplatí státu 20tis, tudíž stát najednou bude mít o 20Tis víc a ten dodavatel si to bude muset nějak s finančním úřadem vyjednat sám, vrácení DPH? Samozřejmě, že mu to nedají hned, jak je u nás obvyklé, ale bude nějaké důkazní řízení a podobně... Je tohle logické??? Na co platíme státní úředníky, když si ted pomalu budu vést detektivní agenturu, abych zjistil, zda můj nový dodavatel platí daně a zda ten starý o kterým jsem si myslel, že platí platí také, abych náhodou pak z toho neměl potíže, protože dle zákona to může být i nevědomá nedbalost příjemce a budu potrestán? Co se to proboha se státem děje? Co je to s vládou? Vždyť v tom bude takový chaos.....

M.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 4. 2011 11:46

alen1 (neregistrovaný)

Re: Ručení za daň
      Hlavně klid. Přečtěte si tohle
      http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_13061.html
      Postup je tam vysvětlen.
      A s tím vědět měl a mohl
      - finanční úředníci budou trvdit, že vše dokazujete, ale prvotní povinnost důkazu, je na finančním úřadě (viz DŘ), že jste měl a mohl vědět.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).