Re: auto i pro soukromé účely a dph
Řeší se to, výklad některých je i 54x. Sledujte KVKDP, možná budete muset ke konci roku přeúčtovat. Problém je, že "nelze" stanovit pořizovací cenu dle kvalifikovaného odhadu. Sama jsem zvědavá, čeho se dočkáme.Možná se budem muset "naučit" odpisovat z různých cen - daňové a účetní.
´´´´´´´´´´´´´´´´
v pokynu č. D-300 jsem našla k §29, že součástí vstupní ceny je i neuplatněná dph, ale nevím, zda to je možné aplikovat i v tomto případě.Má ještě někdo zkušenost?
Dát to přímo do nákladů v jednom roce se mi moc nelíbí.
Stav mého poznání je takový, že při pořízení auta stanovím kvalifikovaným odhadem procento soukromých jízd a neuplatněné DPH zahrnu do vstupní ceny. Po skončení zdaňovacího období stanovím skutečné procento využití a rozdíl v DPH zaúčtuji jako daňový náklad/výnos - se vstupní cenou se již nehýbá. Po dobu dalších čtyř let na konci roku provádím přehodnocení a rozdíl je opět daňový náklad/výnos. Problém je v tom, že vzorec pro výpočet se mění zřejmě podle aktuální situace státního rozpočtu, takže ten, který byl všeobecně přijímán v listopadu, už neplatí a byl nahrazen jiným, který do státní kasy přivede peníze rychleji (i když výsledný stav na konci 5.roku je stejný). Snad se z některého z dalších zápisů z jednání KVKDP dozvíme více.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 4. 2011 6:47
Dobrý den,
koupili v dubnu auto, které bude dle "kvalifikovanoho odhadu" z 30% používáno k soukromým účelům. Pokrátím tedy DPH. Kam to bude zaúčtováno? Do pořizovací ceny auta?
Děkuji.