Re: Vedlejší pořizovací náklady
Denní kurz je uveden na faktuře dodavatele za dopravu. Tzn, že nenám brát zřetel na kurz, který dodavatel použil při vystavení faktury a mám si to přepočítat podle svého pevného kurzu, i když to bude znamenat, že si budu díky rozdílu kurzů nárokovat vyší DPH než odvedl dodavatel?
Snad nemůžete v průběhu roku kombinovat dva druhy kurzů. Ten, který používáte a máte ve směrnici, použijete na všechny případy přepočtu cizí měny a je naprosto jedno, z které země vám ten doklad přišel.
Tak teď už jsem hotová hromádka neštěstí. Nevím jak to prakticky provést v počítači - při pořízení přijaté faktury zachovat kurz dodavatele - to se projeví v evidenci DPH a pak při zaúčtování do účetního deníku přepočítat pevným kurzem? Nesedí mi pak účet 343. Omlouvám se,ale s účetnictvím začínám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 4. 2011 13:22
Prosím o radu,
v účetnictví je používán pevný kurz.Faktura došlá za zboží z EU - zaúčtováno na účet pořízení zboží v pevném kurzu. Faktura za dopravu tuzemská v cizí měně je v denním kurzu.Podle jakého kurzu mám tuto fakturu zaúčtovat na účet pořízení zboží?
Děkuji za odpověď.