OSVČ na PM - chyba v přehledu OSSZ

• (neregistrovaný)

22. 4. 2011 10:43

Dobrý den,

OSSZ mi vrátila můj přeled za rok 2010 s tím, že je chybna vyplněna hlavní a vedlejší činnost, ale já si myslím, že vyplněno správně, proto prosím o radu vás, odborníky.

1)
    Nemoc 16.11.2009 až 28.02.2010 (z důvodu rizikového těhotenství) ..... v přehledu jsem tedy 1-2 vedlejší činnost (důvod18.2. - nárok na PPM nebo PN z důvodu těhotenství) ... OSSZ mi ale označila oba dva měsíce jako hlavní činnost?

2)
    1.3.2010 nástup na PPM (tj. navazovala ihned na ukončenou PN) - PPM trvala do 12.9.2010
    - já jsem dala do přehledu tedy 3 - 8 vedlejší činnost
    - měsíc 9 jako hlavní činnost (z důvodu vysoké PPM mi byl přiznán rodičák až od 1.10.2010)

3) září jsem tedy z důvodů v bodě 2 přestože je to podle mě neuvěřitelný chaos (PPM za část měsíce mi přesáhla těch 11400 rodičáku o 12 Kč a kvůli tomu jsem musela žádat o rodičák znovu ale od 1.10.22010)

4) říjen - prosinec ... dala jsem vedlejší činnost ... rodičák

Tj. v celku 11 měsíců vedlejší činnost (buď PN, PPM nebo RD) a OSSZ mi napsala, že mám vedlejší činnost jen říjen až prosinec, tj. v době na rodičáku.

Přímo na přehledu je v bodě 18.2. uveden důvod pro vedlejší činnosti nárok na pPM nebo nemocenské z důvodu těhotenství, takže nechápu, proč mi to soudružka na OSSZ dala jako hlavní činnost?

Jen pro mé ujištění dále od 1.1.2011 při platbě účasti na PN už nelze být na vedlejší činnost, ale automaticky hlavní činnost a sice není OSVČ v době čerpání PN povinna platit zálohy, ale stejně by po přehledu za 2011 musela zálohy na důchodové doplatit, je prosím tak? Mám kamarádku, která je na PN z důvodu těhotenství a z OSSZ ji za za 1/11 a 2/11 nepředepsaly min. zálohu na DP ale do 03/11 už ano? Proč prosím? Proč ne i za 1 a 2/11?

Moc děkuji za pomoc a omlouvám se za obsáhlost dotazu, doufám, že se tím prokoušete -))

V.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2011 11:03

PavlaS (neregistrovaný)

Re: OSVČ na PM - chyba v přehledu OSSZ
      PPM máte jen na základě pracovního poměru? Jako OSVČ jste si platila nemocenské pojištění?

• 22. 4. 2011 11:08

VK (neregistrovaný)

Dobrý den, PPM mám jako OSVČ (platila jsem si zálohy na PN jako OSVČ, i nemocenské při rizikovém těhotenství jsem měla jako OSVČ).

• 22. 4. 2011 12:18

PavlaS (neregistrovaný)

citace zákona:
      § 9 odst. 6 písmeno a) až e) zák. č. 155/1995 Sb
      (6) Samostatná výdělečná činnost se považuje za vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, pokud osoba samostatně výdělečně činná v kalendářním roce

c) měla nárok na rodičovský příspěvek15b) nebo na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské z důvodu těhotenství a porodu, pokud tyto dávky náleží z nemocenského pojištění zaměstnanců, nebo osobně pečovala o osobu mladší 10 let, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni I (lehká závislost), nebo o osobu, která je závislá na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závislost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost)5c) , pokud osoba, která je závislá na péči jiné osoby, je osobou blízkou, nebo žije s osobou samostatně výdělečně činnou v domácnosti5d) , není-li osobou blízkou,

Takže z toho vyplývá, že když jste pobírala nemocenskou nebo PPM jako OSVČ,tak se nejedná o vedlejší činnost, muselo b yto být ze zaměstnání

• 22. 4. 2011 12:32

VK (neregistrovaný)

** moc děkuji za vyčerpávající odpověď. Zaráží mě tedy, ale že kamarádce, která je také OSVČ a byla na PN z důvodu těhotenství zálohy na DP vyměřeny nebyly a vedlejší činnost ji OSSZ potvrdila? ... (je to úplně stejný případ jako já ... )
      Dále jí na rok 2011 za leden a únor nepředepsali minimální důchodové pojištění ... tak to jsem z toho tedy zmatená? -((((

Hezké Velikonoce VK.

• 22. 4. 2011 12:58

PavlaS (neregistrovaný)

V přehledu budete mít rozdílné číslo uvedené na řádku 22 a 23 , tzn počet měsíců jako hlavní činnost

Zkuste si přečíst pokyny k vyplnění

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).