Re: kolektivní smlouva a vn. mzdový před
Chápu to dobře, že výše mezd může
>být stejně stanovena v kolektivní smlouvě i vnitřním
>mzdovém předpisu?
>
>Děkuji moc za odpověď. Velice mi pomůže v další práci.
Ano, vnitřní předpis může upravit mzdové nároky zaměstnanců viz ZP
§ 305
(1) U zaměstnavatele může vnitřní předpis stanovit mzdová nebo platová práva a ostatní práva v pracovněprávních vztazích, z nichž je oprávněn zaměstnanec. Vnitřní předpis nesmí ukládat povinnosti jednotlivým zaměstnancům.
(2) Vnitřní předpis musí být vydán písemně, nesmí být v rozporu s právními předpisy ani být vydán se zpětnou účinností, jinak je zcela nebo v dotčené části neplatný. Nejde-li o pracovní řád, vydá se vnitřní předpis zpravidla na dobu určitou, nejméně však na dobu 1 roku; vnitřní předpis týkající se odměňování může být vydán i na kratší dobu.
(3) Vnitřní předpis je závazný pro zaměstnavatele a pro všechny jeho zaměstnance. Nabývá účinnosti dnem, který je v něm stanoven, nejdříve však dnem, kdy byl u zaměstnavatele vyhlášen.
(4) Zaměstnavatel je povinen zaměstnance seznámit s vydáním, změnou nebo zrušením vnitřního předpisu nejpozději do 15 dnů. Vnitřní předpis musí být všem zaměstnancům zaměstnavatele přístupný. Zaměstnavatel je povinen uschovat vnitřní předpis po dobu 10 let ode dne ukončení doby jeho platnosti.
(5) Jestliže zaměstnanci vzniklo na základě vnitřního předpisu právo z pracovněprávního vztahu uvedeného v § 3 větě druhé, zejména mzdové, platové nebo ostatní právo v pracovněprávních vztazích, nemá zrušení vnitřního předpisu vliv na trvání a uspokojení tohoto práva.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2011 16:20
Dobrý den,
mám k dispozici kolektivní smlouvu z jedné společnosti. Jelikož studuji a zajímám se nyní o tuto problematiku, narazila jsem na věc, která mi není jasná a chtěla bych se jen ujistit. V kolektivní smlouvě má společnost upraveno odměňování zaměstnanců, je zde i tabulka s mzdovými tarify, bonusy apod. V pracovní smlouvě jednoho zaměstnance se píše, že se poskytuje mzda podle vnitřního mzdového předpisu a mzdového výměru. (ke kterým již přístup nemám). Chápu to dobře, že výše mezd může být stejně stanovena v kolektivní smlouvě i vnitřním mzdovém předpisu?
Děkuji moc za odpověď. Velice mi pomůže v další práci.