Zaměstnavatel neplatí zdr.a soc.poj.

• (neregistrovaný)

25. 4. 2011 17:17

Dobrý den,
    vím, že bývalý zaměstnavatel za mě neplatil zdravotní a sociální poj. Chci se zeptat, jestli to já mám nějak řešit. Nebo je to jenom jeho problém. Abych se pak nedostala do nějakých problémů. děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 4. 2011 17:28

IrenaŠ. (neregistrovaný)

Re: Zaměstnavatel neplatí zdr.a soc.poj.
      Pokud Vás přihlásil a "jenom" neplatil pojistné, je to jen a jen
      jeho problém. Vás se to vůbec netýká. Horší by bylo, pokud by zaměstnance nepřihlásil k soc. a důch. pojištění.

• 26. 4. 2011 7:48

xy5

ne jenom k soc. a důch. pojištění (OSSZ), ale i na ZP (u vaší zdrav. poj.)
      kontrolu si můžete provést sama, jen tak budete mít jistotu, že po Vás nikdo nebude chtět za nějakou dobu pokutu, penále a doplatky ZP a pro důchod, že ho opravdu někdy budete dostávat (tedy, pokud ho do té doby, než půjdete do důchodu, nezruší)
      abyste si ověřila ZP, jak jsem již psala, dojděte si na nejbližší pobočku své ZP a ověřte si, že jste tam zam-telem přihlášena (pokud se jedná o ZP, která u vás pobočku nemá, podívejte se na internetové stránky, jak máte postupovat)
      co se týká důchod. poj., napište si na ČSSZ v Praze o Informativní osobní list důchodového pojištění (více na www.cssz.cz)
      o tento IOLDP můžete požádat zdarma 1x ročně - doporučuji každému, aby si občas ověřil, zda zam-tel plní své povinnosti a ELDP správně odesílá (překontrolujete si, zda vše souhlasí vč. vyměř. zákl., ze kterého jednou bude počítaný důchod a vyl. doby)

• 25. 4. 2011 17:30

IlonaK (neregistrovaný)

Pokud máte pracovní smlouvu, odpovídá za vše zaměstnavatel, a je to jen jeho problém. Za předpokladu,že Vám jsou odvody stahovány ze mzdy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).