Re: Výkup kovošrotu-do 31.3.-NUTNĚ
pokud je to ještě do 31.3.2011, tak na základě vašeho DD vám kovošrot musí doplatit DPH 20%(výkupní ceny v kovošrotech jsou bez DPH)
zákon o DPH,§108-uvažujme logicky - výkupčí vykupuje za jednotnou cenu, zda jde o plátce nebo o neplátce nezjištuje.Pokud by to tak bylo jak uvádíte, tak by podle mne docházelo k diskriminaci (dvojí ceny)a neplátci(občané) by na tom byly rozhodně lépe než plátci, uvedeme příklad - železo výkup 6 kč za 1 kg- neplátce dostane 6 Kč a plátce v konečné fázi po odvodu DPH má v příjmu jenom 5Kč....
Je to to samé jako obchod- zákazník, neplátce zaplatí cenu i s DPH a plátce si DPH odečte)pokud nakupuje od plátce- takže je na tom vždy lépe plátce DPH
nevím jestli jsem to vysvětlila dostatečně, ale u výkupu od organizací nebo OSVČ by měli výkupčí požadovat hned DD než jim vyplatí peníze, ale proto, že to je takřka nemožné vystavit na koleně DD, tak jim vydávají, výkupky, příjemky a jiné. To, že jim vyplatí částku na příjmovém dokladě neznamená, že dodavatel nemusí vystavit DD- výkupní ceny jsou vždycky bez DPH, protože sběrna neuskutečńuje zdanitelné plnění,takže Vám nemůže ani dát zjedn. DD nebo BDD, to uskutečňuje dodavatel
§ 108 stanoví, kdo odvádí DPH. Ale neříká nic o tom, že pokud plátce prodá odpadový materiál sběrně, že sběrna vykupuje za ceny bez DPH. Já prodávám, já odvádím a vypočítávám základ daně a DPH (§ 37 odst. 2) a to z ceny, kterou jsem za odpad obdržela v souladu s ceníkem sběrny. Pokud tomu tak není a máte informaci o tom, že sběrna vykupuje zaa ceny bez DPH (do 31.3.2011), pak mi prosím zašlete odkaz na příslušný zákon a §. Neuspokojuje mne odpověď, že paní z FU to říkala. Ta mohla tvrdit, že je nutno odvést DPH z přijaté úplaty. A to stejné tvrdím i já - viz. § 37/2). Děkuji.
nebudu s Vámi polemizovat, nikde v zákoně není uvedeno, že výkup šrotu je bez DPH, to chce trochu přemýšlet a příjdete na to.
Paní z FÚ to neříkala,..... ta paní přímo kontrolovala Návaznost (výkupního) CENÍKU NA VÝKUP odpadu ,jak od občanů, tak i OD ORGANIZACÍ, uskutečńujících zdanitelná plnění . V této oblasti již podnikám 12 let a měla jsem již 2 kontroly na DPH a vše v pohodě. Možná je chyba v tom, že výkupčí vydávají peníze organizacím přímo na základě výkupky a neuvádějí tam, že se jedná o výkupní ceny bez DPH - tím vlastně dochází k tomu, že plátci DPH mají v takových případech menší příjem (výnos)za odpad než neplátci....ale mohu vám říci ještě jednu věc, zákon o odpadech říká, že povinnosti každého dodavatele odpadu je při předání odpadu se prokázat dokladem totožnosti, od koho je odpad, musí uvést název organizace,sídlo, IČo co veze za druh odpadu výkupčí by měl jenom doplnit množství a cenu výkupní (skladovou) atd. více o tom zákon o odpadech, jenomže přijede řidič nemá žáden doklad co veze ani od koho ten odpad má, odpad se složí a při vyúčtování vyžaduje výkupčí doklad totožnosti bez toho nesmí odpad převzít, a protože řidič žádný nemá než svůj OP, tak předloží svůj OP a řidič dostane výkupku a penize a to odevzdá své organizaci k zúčtování a je to celé špatně. a tím dochází k různým nepřesnostema a nesrovanlostem
I když žádnou sběrnu neúčtuji, docela mě to zajímá.
Na základě čeho ( který § do 31.3) to podle vás Karo stanovuje.
Pokud plátce doveze šrot a sběrna (plátce DPH) dá doklad, pak pokud neuvede ZD, daň a celkem nebo zjednodušený doklad budu brát cenu vždy s daní. Do 31.3-
Koukla jsem se schválně na ceníky firem vykupujících odpady a plátci uvádí, že ceny jsou uváděny bez DPH.
Tzn., že pro plátce připočtou DPH.
Můžete mě prosím navést v zákoně popř. i nějakém pokynu MF.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2011 20:16
Dobrý večer, dostala jsem doklad o odvezení kovošrotu do sběrny. Jsme plátci DPH. Co mám udělat s tím dokladem já? Mám takový případ poprvé a je to ještě do DPH za 3/2011. Tudíž ne podle novely. Děkuji moc předem za radu,P.