Re: Těhotenství v nezaměstnanosti
O rodičovský příspěvek si můžete požádat PO NAROZENÍ dítěte, prvně bude náležet za měsíc, ve kterém se dítě narodilo. Podle současných pravidel budete mít nárok na rodičovský příspěvek pouze ve čtyřleté délce.
Momentálně vůči státu nijak extra nároky nemáte, nároky máte vůči otci svého budoucího dítěte, je jeho povinností podílet se na vašich zvýšených nákladech v důsledkutěhotenství.
Bohužel Vám po finanční stránce nepomůže ani pracovní neschopnost (a to ani v případě rizikového těhotenství) - měla byste sice omluvenku pro úřad práce, ale nemocenské by bylo neplacené.
Mimochodem ... jaké byly Vaše představy "péče státu" - jak byste čekala, že se o Vás stát postará?
Domnívala jsem se, že budu pobírat rodičovský příspěvek nebo příspěvek podobného charakteru... Je docela hrozná představa, že téměř 3/4 roku bych byla bez peněz... Co mi může dát otec dítěte...? Soud mu určí podle jeho výdělků příspěvek na matku dítěte, ale to může být taky např. částka 2000... A z toho vyžít na celý měsíc....?
To, že jste se rozhlodla mít dítě přece není starost státu, aby se o vás staral :-)))) To je jen a jen vaše věc, takže se starejte s otcem dítěte. Myslíte, že byste někde v zahraničí dostala tolik, kolik dává náš stát? Víte o tom, že v Británii je "mateřská" pouze 6 týdnů a pak hurá zpátky do práce? Ještě se Vám něco nelíbí?
>>>>No, koukám, že se stát opravdu stará... :-)
>>>Bohužel Vám po finanční stránce nepomůže ani
>>>pracovní
>>>neschopnost (a to ani v případě rizikového
>>>těhotenství) - měla byste sice omluvenku pro úřad
>>>práce, ale
>>>nemocenské by bylo neplacené.
>>>
>>>Mimochodem ... jaké byly Vaše představy "péče státu"
>>>-
>>>jak byste čekala, že se o Vás stát postará?
>>
>>To, že jste se rozhlodla mít dítě přece není starost
>>státu, aby se o vás staral :-)))) To je jen a jen
>>vaše
>>věc, takže se starejte s otcem dítěte. Myslíte, že
>>byste někde v zahraničí dostala tolik, kolik dává náš
>>stát? Víte o tom, že v Británii je "mateřská" pouze 6
>>týdnů a pak hurá zpátky do práce? Ještě se Vám něco
>>nelíbí?
Pondělí Vám to trefně napsal/a.Žijeme ve 21.století, tudíž je na trhu spousty prostředků,jak předejít těhotenství, když jsem zcela bez příjmů, tedy u Vás konkrétně na ÚP.Jste nezodpovědná a teď požadujete, abychom Vás živili my pracující z našich daní.
>
>Koukám, že jsem rozpoutala velmi bouřlivou diskusi....
>Víte, dost se mi nelíbí, pokud srovnáváte náš stát s
>jinými státy.... Žiju v ČR a ne ve Velké Británii....
>Takže mne zajímá, jak je to v České republice....
>>>>>No, koukám, že se stát opravdu stará... :-)
>>>>Bohužel Vám po finanční stránce nepomůže ani
>>>>pracovní
>>>>neschopnost (a to ani v případě rizikového
>>>>těhotenství) - měla byste sice omluvenku pro úřad
>>>>práce, ale
>>>>nemocenské by bylo neplacené.
>>>>
>>>>Mimochodem ... jaké byly Vaše představy "péče státu"
>>>>-
>>>>jak byste čekala, že se o Vás stát postará?
>>>
>>>To, že jste se rozhlodla mít dítě přece není starost
>>>státu, aby se o vás staral :-)))) To je jen a jen
>>>vaše
>>>věc, takže se starejte s otcem dítěte. Myslíte, že
>>>byste někde v zahraničí dostala tolik, kolik dává náš
>>>stát? Víte o tom, že v Británii je "mateřská" pouze 6
>>>týdnů a pak hurá zpátky do práce? Ještě se Vám něco
>>>nelíbí?
>
>Pondělí Vám to trefně napsal/a.Žijeme ve 21.století,
>tudíž je na trhu spousty prostředků,jak předejít
>těhotenství, když jsem zcela bez příjmů, tedy u Vás
>konkrétně na ÚP.Jste nezodpovědná a teď požadujete, abychom
>Vás živili my pracující z našich daní.
>
>>
>>Koukám, že jsem rozpoutala velmi bouřlivou
>>diskusi....
>>Víte, dost se mi nelíbí, pokud srovnáváte náš stát s
>>jinými státy.... Žiju v ČR a ne ve Velké Británii....
>>Takže mne zajímá, jak je to v České republice....
Děkuji za Vaše příspěvky, ale to, že jsem nezodpovědná, tak to si vyprošuji.... Domnívala jsem se, že se tady řeší dotazy tykající se např. pracovního práva, mzdových předpisů, atd. a ne odsuzování lidí... Vůbec nevíte, jak to v soukromém životě mám, takže Vás žádám, odpovídejte pouze na konkrétní dotaz.... Děkuji...
Zároveň se omlouvám všem, kterým neodpovím v důsledku osočování....
Myslím, že jste zpočátku dostávala věcné odpovědi. Na jinou kolej se to svezlo až po vaší poznámce: "No, koukám, že se stát opravdu stará... :-)"
Povinnosti k vám a vašemu dítěti má především otec dítěte. Potom to dítě má 2 dědečky a 2 babičky, pokud se otec postarat nemůže. Teprve pak by měl nastoupit stát se svou záchrannou sítí.
>>>>>>>No, koukám, že se stát opravdu stará... :-)
>>>>>>Mimochodem ... jaké byly Vaše představy "péče státu"
>>>>>>-
>>>>>>jak byste čekala, že se o Vás stát postará?
>>>>>
>>>>>nelíbí?
>>>
>>>Pondělí Vám to trefně napsal/a.Žijeme ve 21.století,
>>>tudíž je na trhu spousty prostředků,jak předejít
>>>těhotenství, když jsem zcela bez příjmů, tedy u Vás
>>>konkrétně na ÚP.Jste nezodpovědná a teď požadujete,
>>>abychom
>>>Vás živili my pracující z našich daní.
>>>
>>>>
>>>>Koukám, že jsem rozpoutala velmi bouřlivou
>>>>diskusi....
>>>>Víte, dost se mi nelíbí, pokud srovnáváte náš stát s
>>>>jinými státy.... Žiju v ČR a ne ve Velké Británii....
>>>>Takže mne zajímá, jak je to v České republice....
>>
>>Děkuji za Vaše příspěvky, ale to, že jsem
>>nezodpovědná, tak to si vyprošuji.... Domnívala jsem
>>se, že se
>>tady řeší dotazy tykající se např. pracovního práva,
>>mzdových předpisů, atd. a ne odsuzování lidí... Vůbec
>>nevíte, jak to v soukromém životě mám, takže Vás
>>žádám,
>>odpovídejte pouze na konkrétní dotaz.... Děkuji...
>>Zároveň se omlouvám všem, kterým neodpovím v důsledku
>>osočování....
>
>Myslím, že jste zpočátku dostávala věcné odpovědi. Na
>jinou kolej se to svezlo až po vaší poznámce: "No,
>koukám, že se stát opravdu stará... :-)"
>Povinnosti k vám a vašemu dítěti má především otec
>dítěte. Potom to dítě má 2 dědečky a 2 babičky, pokud se
>otec postarat nemůže. Teprve pak by měl nastoupit stát
>se svou záchrannou sítí.
Ano, paní tazatelka si naběhla sama, když se odkazuje na pomoc státu.Teď malounko odbočím, a co je to za člověka, že se k Vám nehlásí? To jste ho řádně neznala, než jste počali dítě? Nezlobte se, ale asi už jste chybovala zde.
Domnívám se, že chyba je v systému. Nejhůře jsou na tom manželé v takovéto situaci. A pak - že je nějaká ochrana rodiny. Není žádná a bude to čím dál horší. Takže, pokud jste svobodná matka, tak na tom ještě nemusíte být tak zle. Záleží, jak si nastudujete zákony a také na tom, zda Vás někdo "nabonzuje" na přísl. orgánech, pokud tam budete tvrdit, že s otcem dítěte nežijete a skutečnost bude jiná. Takže já vidím hlavní chybu v zákonech, protože nejsou pro všechny měřeny stejným metrem.
tak jinak. s kým žijete v domě/bytě? kdo platí nájem, stravu apod. teď? pokud rodiče, tak s nimi máte společnou domácnost a podle příjmů máte či nemáte nárok na dávky do životního minima.(např. pokud žijete v domě s rodiči, žm vás tří je 8 080,-Kč, pokud příjmy všech tří dohromady nejsou vyšší, doplatí vám.
pokud žijete sama, ve svém bytě, a máte tam trvalé bydliště, máte nárok asi na dávky na bydlení a doplatek do životního minima. to vaše je 3126.
podmínkou u doplatku do žm je ovšem vaše nemajetnost, tzn. že nemáte úspory, stavební spoření, auto, chatu, chalupu, luxusnější věci které se dají zpeněžit....prostě že nejste schopna se uživit prodejem svého majetku.
také otec je povinen vám přispívat už nyní bez ohledu na to, jestli na to má či nemá. prostě se bude muset otáčet.
když je někdo schopen si udělat dítě, je také zajisté schopen se o něj postarat. je zarážející, když si jej pořídí někdo, kdo není schopen se postarat ani sám o sebe.
tady v tom státě je chyba v tom, že by se mělo dbát na to, aby se např. při zneužívání dávek, neoprávněného uplatňování daň. zvýhodnění na dítě apod. vybíraly pořádné pokuty, příp. aby hrozil kriminál
a že toho zneužívání přibývá, o tom jsem přesvědčena
pak by se zneužívání dávek omezilo a ve státní kase by nebyla taková díra jako je tam nyní (pokud by peníze nezmizely někde jinde - ale to už je zase jiná kapitola)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2011 11:07
Dobrý den,
chtěla bych se informovat, jak je to v době nezaměstnanosti s těhotenstvím.
Od listopadu 2010 jsem v evidenci úřadu práce a teď jsem zjistila, že jsem otěhotněla. Chtěla bych se zeptat, jaké mám nároky. V současné době již nebere podporu v nezaměstnanosti a termín porodu je cca v prosinci 2011. Nárok na peněžitou pomoc v mateřství nemám, jelikož překračuji ochranou lhůtu 180 dní. Proto bych se chtěla zeptat, jak je to s rodičovským příspěvkem. Budu ho dostávat okamžitě od doby počátku mého těhotenství nebo až 6-8 týdnů před porodem?
Děkuji za odpověď.