Re: Důchod předčasný 2010 nebo 2011?
Myslím,že výpočet je celkově poněkud složitější. U nás na sociálce jsou velice ochotní a poradí každému,co je pro něho výhodnější. Např,jestli jít do předčasného,nebo raději na pracák a odchod do důchodu si posunout. Zkuste se poradit tam.
To jsem zkoušel, ale odmítli mi poradit, jelikož je to prý zatěžuje. Každý si to musí zjisiti sám.
Na internetu jsem si vyplnil tu jejich kalkulačku, kde se mi spočítal osobní vyměřovací základ 15.594,- i když po většinu času jsem měl hrubý měsíční příjem do 10.000,-, ale zřejmě to ovlivňují i vyloučené doby atd. Ale stejně mi není jasné, kdy je lepší jít do důchodu.
Váš vyměřovací základ (tj. roční hrubá mzda) se ještě upravuje
koeficientem nárůstu (ten se každý rok mění), proto je možné,
že se Vám vyměřovací základ zvýšil.
Krácení za odchod do předčasného důchodu je značné,
za každých 90 dnů je to 0,9 %, tzn. za téměř dva roky
7,2 %. Od roku 2012 se asi toto krácení ještě zvýší,
od 361. dne o 1,2 % za každých 90 dnů.
Co je výhodnější Vám asi nikdo neporadí, protože ještě není
schválena novela zákona, podle kterého by se nové důchody
měly počítat.
Byla jsem na školení, kde se probíraly změny platné od 30.4.2011.
Celé školení se neslo v duchu: neměla bych vám to říkat, třeba to nebude platit... od 30.4.2011 se mají změnit redukční hranice pro výpočet důchodů. Ty se však budou týkat vyšších důchodů, vás se pravděpodobně týkat nebudou. Podle m é h o názoru, je lepší počkat na řádný důchod. Nebudete mít důchod krácený a čím více let odpracovaných , tím lépe.
Paní Kláro,
já řeším stejnou situaci, do řádného důchodu odcházím za 16 měsíců a stále se nemohu rozhodnout. Nejvíce mi vadí, že do doby ŘD nemůžu pracovat. Na sociálce mi radí abych šla až do ŘD, nebude se nic krátit a do budoucna nikdo neví co se od krácení bude odvozovat. Je jisté, že novela bude mít na výši důchodu dopad a to směrem dolů, i když to nebude žádná závratná částka. Když odejdu 11 měsíců předem, budu na tom stejně-pouze nemohu pracovat. Tak a co dál...............
A z čeho (z jakých údajů) jste tu kalkulačku vyplňoval? Jen tak z hlavy stylem "10.000 měsíčně x 12 měsíců = 120.000 a šup s tím do kalkulačky"? Pokud ano, tak se nikdy nemůžete dopočítat správného výsledku. Vyloučené doby samozřejmě výpočet ovlivňují - ty jste tam zadal podle čeho? Požádal jste si v Praze o informativní osobní list důchodového pojištění? Taky můžete zjistit, že Vám nějaká doba pojištění chybí (např. při změně zaměstnání).
Kopíruji z webu ČSSZ:
"Informace o době důchodového pojištění lze získat pouze na adrese: ČSSZ Křížová 25, 225 08 Praha 5. Občané mohou sami písemně požádat ČSSZ - Odbor správy údajové základny o zaslání informativního osobního listu důchodového pojištění. A to formou písemné žádosti nebo v žádosti v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem. Občan má právo na zaslání informativního listu jednou za kalendářní rok. ČSSZ mu ho pošle do 90 dnů ode dne doručení jeho žádosti. Žádost musí obsahovat rodné číslo žadatele, jméno, příjmení (u žen také rodné příjmení) a adresu, na kterou bude informativní osobní list zaslán. Informativní osobní list obsahuje přehled dob důchodového pojištění, případně náhradních dob pojištění, uložených v evidenci ČSSZ, od roku 1986 také přehled vyměřovacích základů a vyloučených dob. Bližší pokyny k podání žádosti o informativní osobní list důchodového pojištění jsou zveřejněn na webu ČSSZ zde: http://www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni/informativni-osobni-list-duchodoveho-pojisteni.htm"
Aha, potom se omlouvám za zbytečné informace, nechala jsem se zmást Vaší otázkou zda vyloučené doby ovlivňují výpočet. Pokud jste tedy vyplňoval kalkulačku na webu MPSV, pak tedy již víte, že ovlivňují.
Souhlasím s názorem, že je vždy lepší klasický důchod, než předčasný. Ale současně chápu, že ne vždy je možné do klasického důchodu vydržet (zdravotní komplikace, nepříznivá situace v zaměstnání ...).
Asi už Vás to nebude zajímat, ale na stránkách sociální správy jsou nyní obě kalkulačky, tudíž se můžete rozhodnout, která varianta bude pro vás lepší.
Co se týče názoru na předčasné důchody, tak také přidám jeden. Jsem v předčasném důchodu a to dokonce tři roky před řádným důchodem. Sice jsem tratil 14,7%, ale za ty tři roky dostanu tolik peněz, že bych pak "musel" žít dalších 17 let po 65 roce (do 82 let), abych se dostal na nulu. Když mám předčasný důchod cca 11 tisíc x 36 = 396.000 Kč. Řádný důchod bych měl ve výši cca 12.900 Kč. Neboli rozdíl je 1.900 Kč/měs. 396.000 : 1.900 = 208 měsíců : 12 = 17,4 roků.
Kromě toho je lepší si užít stáří nyní a stejně si mohu, jako OSVČ, lehce přivydělat. Jen si musím hlídat hranici, letos 59.373 Kč rozdíl příjmů a výdajů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2011 13:35
Dobrý den,
můžete mi prosím poradit zda je výhodnější jít do předčasného důchodu teď do 30.9.2011 nebo zda mám jít až do řádného důchdou 10.6.2013? Můj hrubý měsíční příjem v roce 2010 byl 9.319,- Kč. Nevím zda se to počítá z příjmu z posledního roku nebo i z let přechozích?
Díky.