Re: povinná praxe
Uzavírá se smlouva o poskytování odborné praxe se školou, většinou na to školy mají svoji smlouvu, do které se jen doplní potřebné údaje. S jednotlivými učni (studenty) potom uzavíráme dohody o provedení práce. Výši odměny máme dohodnutou přímo se studenty, podle vykonávané práce během praxe. Pokud ve smlouvě se školou nebude přímo uvedena pracovní doba, řídíte se zákoníkem práce - mimo jiné také podle věku učňů. Určitě Vám nic nebrání sjednat pracovní dobu i kratší než je běžných 8 hodin denně, podle konkrétní situace a Vašich podmínek.
My učně máme, škola nám vždy pošle smlouvu. Při nástupu dostane školení bezpečnosti práce, vypíše prohlášení (pokud nemá podepsané jinde). Mám v počítači utvořen druh PP -učeň. Dáváme jim odměnu podle počtu odpracovaných hodin, odměna se počítá stejně jako dohoda, pouze se daní.
Škola si sama stanoví, kolik hodin mají být na pracovišti. U prváků to převážně bývá 6 hod. denně, 2.a 3. ročník 7 hod. denně. Přestávku mají nejpozději po 4,5 hodinách.
Jinak nikde nehlásíte. Víc mě nenapadá, jinak se zeptejte.
>>>Dobrý den, ozval se nám učeň, který by chtěl v naší
>>>firmě absolvovat povinnou praxi. Vůbec s tím nemám
>>>žádnou zkušenost, co to pro firmu znamená ? Mám
>>>sepsat
>>>dohodu o provedení práce ? Nebo škola pošle smlouvu ?
>>>Čím
>>>se řídí výše odměny za práci ? A co pracovní doba ?
>>>Kde bych mohla najít nějaké informace ?
>>>moc děkuji za rady
>>
>>Zkuste se zeptat v jeho škole, ať vám dá kontakt. Tam
>>s tím určitě budou zkušenosti mít.
>
>My učně máme, škola nám vždy pošle smlouvu. Při
>nástupu dostane školení bezpečnosti práce, vypíše prohlášení
>(pokud nemá podepsané jinde). Mám v počítači utvořen
>druh PP -učeň. Dáváme jim odměnu podle počtu
>odpracovaných hodin, odměna se počítá stejně jako dohoda, pouze
>se daní.
>Škola si sama stanoví, kolik hodin mají být na
>pracovišti. U prváků to převážně bývá 6 hod. denně, 2.a 3.
>ročník 7 hod. denně. Přestávku mají nejpozději po 4,5
>hodinách.
>Jinak nikde nehlásíte. Víc mě nenapadá, jinak se
>zeptejte.
Dohodu o provedení práce bych určitě nedávala, co potom, když mají vyčerpaných 150 hodin ? U nás učni pracují potom ještě o prázdninách na DPP a to by určitě už nešlo, protože by měli vyčerpané hodiny.
ano, smlouva bude uzavřená se školou (vždy na školní rok) a tam budete mít jmenovitě uvedeny učně i ročník, kolik mají odpracovat hodin denně a předpokládaná odměna.
Učni podepíší daňové prohlášení, z odměn se jim nesráží zdravotní ani sociální pojištění (ani je nepřihlašujete). Vedete jim pouze mzdový list (ten chtějí na sociálce vidět). Docházku jim sledujeme jako ostatním zaměstnancům.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2011 12:13
Dobrý den, ozval se nám učeň, který by chtěl v naší firmě absolvovat povinnou praxi. Vůbec s tím nemám žádnou zkušenost, co to pro firmu znamená ? Mám sepsat dohodu o provedení práce ? Nebo škola pošle smlouvu ? Čím se řídí výše odměny za práci ? A co pracovní doba ?
Kde bych mohla najít nějaké informace ?
moc děkuji za rady