Re: Příjemka a faktura v EUR, kurzy
x
já to dělám tak, že podle faktury opravuji kurz na příjemce
= na faktuře musí být kurz dne vydání faktury a podle toho bude i na příjemce
mám program abru a tam dělám měsíční uzávěrku skladu
a na účtu 131 musím mít čisto
kdybych nechávala různé kurzy, za každou příjemkou by mi zůstal viset kurzový rozdíl..
Podle mě musíte mít oceněn sklad (a tím i náklady) skutečnou pořizovací cenou materiálu, který jste nakoupili. To znamená kurzem, který píšete na fakturu. Vyšší softwary (Navission, SAP) třeba ocení sice příjemku nějakou průměrnou cenou, ale v okamžiku zaúčtování faktury a skutečným oceněním zboží, se tato cena přepočítává.
no ja souhlasim s vama, je mi jasny, ze kdyz naskladnim nizsim kurzem, a zapisu fa hned do N vyssim, tak vznika rozdil a nakonci roku to muze byt docela vyssi cislo, pokud tam toho zustae na sklade vic....No jeste jednou zkusim probrat s nasem danařem a třeba se rozhodne, ze kurzy musi byt stejne.... Moc dekuji za vase odpovědi
U nás se praktikuje tak, že skladník dostane do ruky fakturu, napíše přijal 27.4., naskladní s kurzem ČNB k 27.4. a tento kurz zapíše na fakturu. Kopii si dá k příjemce a originál se poté dostane k účetní, která zadá fakturu do PC se stejným kurzem. Pokud by s tím měl být nějaký problém, tak může zapsat do PC, že i ona ji přijala 27.4.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2011 13:53
Moc prosim o radu, pročítám, ale moudrá z předchozích rad moc nejsem.
pořízujeme zbozí z eu a vedeme sklady B.
příjemka mi dojde a skladnik zapise kurzem kdy naskladnuje zbozi. napr. za tyden dostanu fakturu na zbozi a zapisi do ucetnictvi kurzem , kdy o fakture uctuji. A ted mam otazku, je to takto spravne ? Dan. poradce i podpora naseho SW mi tvrdi, ze ano, ze na konci roku si vyjedu sklad, ktery je oceneny vaz. arit. prumerem a to preuctuji. Me to ale prijde zvlastni, kdyz napr. fa mam vyssi kurz, tzn. na 504 mam vyssi castku nez na prijemce a kdyz zustane zbozi na sklade na konci roku, tak se mi z 504 odecita jen nizsi castka..... Prosim, kdo s tim ma zkusenosti, nebo nejake odkazy na vysvetleni. nebo zda skutecne řeším něco co neni k řešení ?