Životní nebo penzijní připojištění

• (neregistrovaný)

27. 4. 2011 14:56

prosím o radu, jako zaměstnavateli mi nabízí zprostředkovatelská společnost připojištění pro zaměstnance...s tím, že je to velmi výhodné a oni budou mít víc peněz a já to budu mít jako náklad.Je to prej nějjaká díra v zákoně.Zatím nevím podrobnosti, měli bychom si domluvit schůzku. Chci se jen zeptat jaké máte zkušenosti jestli to zas není nějaká "nachytávka"jestli se vůbec mám na toto informovat nebo zrovna říci ne. Děkuaji za zkušenosti.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 4. 2011 15:43

kviti75 (neregistrovaný)

Re: životní nebo penzijní připojištění
      Nevím proč zrovna díra v zákoně. Je to normálně upraveno v zákoně o daních z příjmů.
      Abyste si jako zaměstnavatel mohl platby na ŽP nebo PP svým pracovníků dát do daňových nákladů, je třeba mít toto upraveno vnitřní směrnici nebo třeba jako dodatek k prac. smlouvě (pokud je pár zaměstnanců). U zaměstnanců je to omezeno částkou 24.000,- Kč, která zahrnuje součet ŽP i PP od jednoho zaměstnavatele za 1 kalend. rok. Vše, co je nad tuto částku je třeba zaměstnanci zdanit a odvést ZP a SP.
      Jde o výhodný zaměstnanecký bonus.

• 27. 4. 2011 16:49

A (neregistrovaný)

A prosím to zaměstnanec dostane do výplaty? Tak mi to prezentovali, já myslela, že jim to přispívám na něajký účert životního nebo penzuijního pojištění, kde se jim to střádá. Děkuji za odpo.

• 27. 4. 2011 16:59

jasná (neregistrovaný)

Při výplatě to nedostanou. Pojištění jenom proběhne výplatní páskou a připíše se jim částka na jejich účet pojištění. Přes výplatní pásek to musí jít, aby byla kontrola, ve kterém měsíci bylo kolik zaměstnanci připsáno a jakmile bude za ŽP a PP celkem 24 000,-Kč, začnou se provádět odvody.

• 27. 4. 2011 17:27

A (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď asi se zeptám hloupě, ale v čem je to tak mimořádné, ti pánové od zprostředkovatelské firmy, to vychvalovali a říkali že to má mimořádné výhody, že zaměstnanci budou mít víc peněz ve výplatě a že je to výhodné i pro zaměstnavatele, prosím o názor a ještě jednou děkuji.

• 27. 4. 2011 18:03

V. (neregistrovaný)

Být zaměstnanec, tak to nechci. Vybrat bych si to mohla až na důchod a když zaměstnavatel přestane přispívat, tak co s tím? Musela bych to platit sama, nebo zrušit s tučnými sankcemi.
      Když se budu chtít pojistit na úraz, tak si uzavřu přímo pojištění na úraz. Když si bude chtít spořit nebo investovat, tak proč zprostředkovaně přes nějakou životní pojišťovnu?

• 27. 4. 2011 18:17

alen1 (neregistrovaný)

Takže - ve výplatě nemohou mít víc, protože i penzijní i životní pouze projde přes výplatní pásku (do 24000,- příspěvku je osvobozeno od daně, SP, ZP). už to tady napsal pan V.
      To je jen jejich finta, aby vás "zblbli"
      Zaměstnavatel to má v dańových nákladech.
      Zaměstnanec "výhodu" spoření na životní pojištění zjistí nejdříve v 60 letech, do té doby musí být nejméně platná pojistka.
      U penzijního je to podobné.
      Pro vás, většina zprostředkovatelů ani netuší, jak se počítá výplata zaměstnanci.

• 27. 4. 2011 19:24

A (neregistrovaný)

Takže to je jak jsem si myslela... když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají.
      Děkuji za vysvětlení a názory

• 27. 4. 2011 22:11

JirkaZ (neregistrovaný)

Z vašeho popisu mi to připomíná argumentaci zástupců firmy Broker Consulting.

Ten princip je trochu jiný. Firma založí zaměstnanci životní pojištění, kam mu přispívá jistou částkou formou řádného pojistného a pak další částkou formou mimořádného pojistného. Toto mimořádné pojistné pojištovna na požádání obratem vyplatí, čímž se zaměstnanec vyhne SaZ pojištění a pravděpodobně i dani z příjmů.

Řešení vypadá na první pohled elegantně, jenomže : ocení zaměstnanci tuto "výhodu", tj. že budou mít menší čistou výplatu díky řádnému pojistnému ? Myslím, že ne. Co bude dělat zaměstnanec s pojistkou, když změní zaměstnavatele ? Firmě to bude nejspíš jedno, ale zaměstnanec bude muset v placení řádného pojistného pokračovat.
      Ale hlavně - podívejte se na výnosnost těchto produktů - kolik připsali zhodnocení v době, kdy trhy rostly slušným tempem, např. v roce 2009, podívejte se na poplatky s pojištěním spojené apod. Jediný, pro koho je to výnosné, je zprostředkovatel, který v současné době dostává cca 200% ročního pojistného jako provizi. Kolik že máte zaměstnanců ? Kdybyste za těchto podmínek ŽP prodávala, taky byste byla ŽP vychvalovala a byla nadšená.

Nabídku jsem taky dostal, ale odmítl i to setkání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).