Daň s nárokem na odpočet

• (neregistrovaný)

27. 4. 2011 15:39

Dobrý den,

můžete mi prosím někdo vysvětlit pojem "od daně s nárokem na odpočet daně" je osvobozeno...... Znamená to logicky že toto zboží je osvobozeno od od daně, tedy že když fakturuji, tak nedávám dph a i když přijímám toto zboží od dodavatele, tak by tam správně nemělo být také dph? Při čtení zákonu o DPH si připadám jak tatar.
    Díky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 4. 2011 15:52

BJ (neregistrovaný)

Re: Daň s nárokem na odpočet
      Polopatě na příkladu: § 63 Koupím desky pro následný prodej.Protože jsem plátce a zboží je k ek. činnosti od plátce tak mám nárok na odpočet DPH i když prodávám bez DPH do EU.Kdybych prodávala jen do "zahraničí", tak v mém přiznání k DPH je celou dobu jen nadměrný odpočet.
      Při prodeji v ČR nesplňuji "podmínky" §63 tudíž přidám DPH a můj odběratel si odečte.

• 27. 4. 2011 16:11

tatar (neregistrovaný)

Uf děkuji, ale obávám se že jsem nic nepochopil. :(
      Mohla by jste mi to prosím vysvětlit uplně polopatě jako ve škole?
      Třeba příklad s fakturou... Přijde mi faktura na 10tis s DPHza tyto desky. Faktura je od českého plátce. Já si uplatním DPH u této faktury a pak zboží prodám do státu EU bez DPH s uvedením na konkrétní paragraf 64-71, že je to osvobozeno? A kdybych to prodával dál v čechách, tak musím s DPH?
      Díky moc.

• 27. 4. 2011 16:39

v.e.n.d.y.

Přesně tak, pochopil jste správně. Vývoz do EU, plátci DPH, je v Čechách osvobozen, ale máte nárok si odečíst DPH při nákupu zboží na vstupu. Pokud prodáte v Čechách, je to klasický režim - odečtu na vstupu, odvedu na výstupu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).