Re: Služba v Čechách fakt. do Něm. oba p
Dobrý den,
já bych vyfakturovala podle § 9 Zákona o DPH, tedy místem plnění je místo, kde má osoba, které poskytujete službu sídlo. Tj. německo. Vyfakturovala bych bez DPH a německá firma by si měla daň dopočítat a přiznat u svého finančního úřadu. A vy byste měl pak vystavit souhrnné hlášení.
Děkuji moc, v DPH se orientuji jen zběžně. To znamená že já vystavim za 40 000 Kč bez DPH. To znamená, že tady nemusíme odvést DPH, jen napsat souhrnné hlášení? Nebo tím souhrným hlášením zvýšit základ daně pro DPH?
A ta Německá firma dostane fakturu na 40 000 bez DPH(nemusí být v Eurech) a vypočte si k tomu DPH v jejich výši a tu DPH odvede?
Tedy 40 000 + DPH? Rozumím tomu správně?
omlouvám se za takové pro vás asi jednoduché dotazy...
T.
Vy vystavíte fakturu včetně DPH, zde nelze uplatnit postup, který je popsán výše.
Němci si můžou požádat o vrácení §82a.
Pokud jste však neposkytli jen pronájem, ale zajistili jste "akci", - pak by mohlo být bez české DPH dle §9
Pokud tomu správně rozumím, vystavím fakturu za pronájem i s DPH, já DPH odvedu a Němci si budou nárokovat DPH v Německu, nebo tady?
Pokud tedy pronajmu tu halu bude to takto. A když bych v té ceně byl poplatek za hasiče, technické vybavení apod. tak by to bylo už jiné? Nebo v čem je pak ten rozdíl, kdy je to podle par. 9 a kdy podle par.10.
Děkuji moc
T.
>>>
>>>>Jde o pronájem haly na 1 den za účelem charitativní a
>>>>náboženské akce...
>>>>
>>>>T.
>>>>
>>>>T.
>>> Vy vystavíte fakturu včetně DPH, zde nelze uplatnit
>>>postup, který je popsán výše.
>>>Němci si můžou požádat o vrácení §82a.
>>>**************************************************
>>>Pokud jste však neposkytli jen pronájem, ale
>>>zajistili
>>>jste "akci", - pak by mohlo být bez české DPH dle §9
>>
>>Pokud tomu správně rozumím, vystavím fakturu za
>>pronájem i s DPH, já DPH odvedu a Němci si budou
>>nárokovat
>>DPH v Německu, nebo tady?
>>
>>Pokud tedy pronajmu tu halu bude to takto. A když
>>bych
>>v té ceně byl poplatek za hasiče, technické vybavení
>>apod. tak by to bylo už jiné? Nebo v čem je pak ten
>>rozdíl, kdy je to podle par. 9 a kdy podle par.10.
>>Děkuji moc
>>T.
Pokud by bylo dle § 10, Němci by nárokovali v ČR.
§9 - je poskytnutí služby, zajištění , organizace. To by bylo bez české DPH, záleží jak máte napsanou smlouvu .
>a co § 56 a krátkodobý nájem ?
To jsem nepochopila, jak by mohl pomoct.To máte na mysli zrovna ten, na který se osvobození nevztahuje?
Dobrý den,
jsem z těch paragrafů taky zmatená, tedy když jde o pronájem jedná se o tento paragraf?
§ 10 Místo plnění při poskytnutí služby vztahující se k nemovitosti-
je místo kde se nemovitost nachází.
A tedy pak ta německá firma si požádá českou republiku o vrácení DPH... Je to tedy tak? Děkuji moc.
Nechci Vám poradit špatně, až tak moc tuto problematiku neznám.
Nevím co to je "hasičská služba", to že prověří a řeknou ano zde může být 1000lidí - pak bych řekla součást nájmu.
Pokud naopak stojí při akci u dveří s hasičákem, tak to by bylo už zajištění akce.
Děkuji, takže když to shrneme. Pokud půjde o pronájem haly od plátce plátci do Německa, bude to včetně DPH, Německá firma si bude nárokovat DPh na české straně. Bude to podle par. 10, pokud by šlo o služby další sice s pronájmem spojené, např. připravená hasičská služba, šlo by zřejmě už o par. 9 a bylo by to třeba ve fakturování rozlišit. Je to tedy dost komplikované.
Ještě bych měla jeden dotaz jestli mohu:
Nezisková organizace (neplátce DPH) zprostředkuje zahraniční firmě plátci výběr vstupného.
Neziskovka vybranou sumu na základě smlouvy předá zahraniční firmě, tudíž bez DPH.
Německá firma z toho tedy DPH odvádět v zahraniční nebude, že?
děkuji moc
T.
Uff, máme to fakt neskutečně komplikované. Takže myslíte, že by se musela stát plátcem, to vstupné by se pasovalo do par. 9 a ne 10,že?
Ještě by mě zajímalo, kdyby to byla registrovaná církev, jestli by ten režim nebyl jiný, nebo myslíte, že to platí pro všechny stejně?
T.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2011 15:43
Dobrý den, moc prosím o pomoc.
Služba (pranájem) poskytnuta v Čechách zahraniční firmě do Německa. Oba plátci DPH.
Základ daně 40 000
daň 8 000
celkem 48 000
Vyfakturuji Česká firma cenu včetně DPH čili 48000 do Německa a tam si to Němci budou nárokovat?
Nebo jakým způsobem to bude?
Jde o to, aby se Němcům vrátilo to DPH.
Děkuji moc
T.