Re: DE v pizzerii
V DE jdou všechny nákupy rovnou do výdajů - sklad je jen evidence. Takže nákupy zboží jdou do výdajů - přijmete si na sklad ve skladové evidenci v NC. Tržby za zboží jdou do příjmů - vydáte ze skladu v NC.
A kuchyň - rovněž nákup materiálu do výdajů - tržba bude za výrobek a do příjmů - o nákupu a spotřebě skladová evidence.
Taky jsem vedla DE pro restauraci a dávali mě tržby rozdělené na bar a kuchyň (bar - zboží, kuchyň - materiál/výrobek). Dělala jsem jen DE, nevedla jsem jim sklady a nechala to na nich a mám obavu, že kdyby to někdo viděl, asi by zaplakal. Jen jsem vždy k závěrce chtěla údaj (inventuru), kolik mají zboží a materiálu na skladě.
A mám obavu, že zrovna hostinská činnost není až tak účto bez "čarování"... tak budu držet palečky!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2011 9:11
Dobrý den, dostala jsem nabídku dělat DE v pizzerii, jenže jsem hospodu nikdy neúčtovala. Mohla bych poprosit o radu?
Nákup zboží na bar je jasný, i o "zrcadlech jsem si četla". Takže do deníku zboží zaúčtuji jako nákup zboží za NC, zapíšu na sklad v NC, tržba bude zaúčtována za zboží v proc.C a ze skladu se to odepíše v NC?
Horší je pro mě kuchyň. Nákup potravin se bere jako materiál? Takže bych zaúčtovala nákup materiálu a jak s tržbou za jídla? To je jako tržba za výrobek??? A spotřeba materiálu se bude evidovat jen na skladě a do deníku nepůjde?
Jak vůbec rozlišit tržbu za jídlo a pití, když mi pak dají jen souhrnou denní tržbu? Stejně i tržba a nákupy budou "upravovány", tak jestli se s tím nějak drbat? Já vůbec nevím, jaký systém si v tom udělat. Už bych chtěla nějaké účetnictví, kde bych nemusela nic "čarovat":-) Díky moc za radu