Re: Neoprávněný nárok na dovolenou
Tak a teď jsem z toho jelen. Já bych se spíš přikláněla té 2. možnosti- průměr který byl platný v obobí kdy čerpal, protože by to pro jednu stranu mohlo být nevýhodné.
Já jsem srážela průměrem platným v měsíci poslední výplaty (ve vašem případě duben). A nezapomeňte, že dny přečerpané dovolené se takto stávají de facto neplaceným volnem a musíte navýšit základ pro odvod ZP (8000/30xdny přečerpavé dovolené). Mám po kontrole VZP a tento postu prošel bez výhrad!!!
Také myslím, že srážet ten průměr, který platí v měsíci, kdy přeplatek srážíte. Nevím, jak by program mohl rozlišovat, kterým průměrem byla ta dovolená placená. V tomto případě je to jasné, ale představte si, že vyčerpá dovolenou v průběhu prvních tří čtvrtletí a pak v srpnu skončí.
Pokud budete srážet v tom měsíci, kdy skončil, pak ale budete srážet částku buď v nižší nebo vyšší částce, než kterou za čerpanou dovolenou dostal. Takže - dle mého názoru, mělo by se srážet to, co bylo vyplaceno (třeba za 3 čtvrtletí, různými průměry) - jen tak to bude spravedlivé a i ohledně státu to bude "čisté". Alespoň tak to mám ze školení a nevím, že by byla nějaká změna.
Také si to tak myslím. Pokud v jednom čtvrtletí byla dovolená zaplacena např. průměrem 200,- Kč, tak přeplatek je 200 Kč a ne třeba 300,- Kč, pokud je to jiný Q s jiným průměrem. Naopak je zase poškozen zaměstnavatel, když zaplatil 300, - ale srazil by 200 jenom proto, že nový průměr je menší. I z hlediska pojištění SP a ZP bude jednou + a jednou -, ale ze stejné částky. Tak je to čisté.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2011 14:16
Dobrý den,
budeme zřejmě propouštět zaměstnance, který vyčerpal určitou část dovolené na kterou neměl nárok. Nepočítali jsme s propouštěním, proto dostal nárok na celých 20 dnů, ale jestliže bude končit k 30.4. nárok činil pouze 6,5 dne.
Prosím poradíte někdo jak to teď napravit? Předpokládám že jediná možnost je strhnout ze mzdy. Ale nejsem si jistá. Pokud ano, jaký se použije průměr??