Re: Místně příslušný soud nebo správní s
Pokud se cítíte poškozen rozhodnutím správního orgánu (sorry, mailem fakt ne), dává se po zamítnutém odvolání žaloba na přezkum rozhodnutí ke KS. Teprve po zamítnutí vaší žaloby na přezkum od KS můžete dát kasační stížnost k NSS prostřednictvím právníka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 4. 2011 12:11
Dobrý den,
Koupil jsem rodinný dům od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (UZSVM), financoval hypotékou. Využil jsem předhypoteční úvěr.
Při vyřizování hypotéky jsem žádal o úrokové zvýhodnění hypoték poskytované Ministerstvem pro místní rozvoj (MMR). Překvapilo mě vyjádření banky a následné potvrzení MMR, že na zvýhodnění nemám nárok, protože účelem hypotečního úvěru bylo refinancování a ne "koupě nemovistosti", jak praví nařízení vlády 249/2002 Sb.
Ve smlouvě hypotečního úvěru je sice napsáno za slovíčkem účel refinancování předhypotečního úvěru a rekonstrukce, ale také je zde přímo odkaz na předchozí smlouvu a další vazby jednoznačně identifikující, že finance nemohly být použity na jiný účel než koupi (je jasně ohraničená část na úhradu ceny prodávajícímu a následné rekonstrukce).
Rozhodl jsem se podat žalobu, ale nyní přemýšlím, zda k místně příslušnému soudu nebo nejvyššímu správnímu soudu a zda žalovaná strana bude banka (od mám oficiální vyjádření) nebo MMR (od nich mám emailové vyjádření právního oddělení, že to tak bylo "správně").
Výběr soudu mi pak předurčuje zda mohu podat žalobu sám nebo pomocí "právně vzdělané osoby". Nemá někdo z právníků zájem mne zastupovat v případě 2 varianty (na první se cítím sám i jako právní amatér). Věřím, že můj výklad i důkazní materiály jsou velmi obstojné:
Jako silný podpůrný argument chci využít precedentní případ z nařízení Ministerstva financí (MF). MF vydalo pokyn k zákonu o dani z příjmů - kde v obdobném sporu o refinancování prohlásilo: "forma financování (tj. refinancování) není důležitá, důležitý je záměr zákona (o daních z příjmů), tj. podpora lidí pořizujících vlastní bydlení". Předpokládám, že soud by měl vzít toto precedent v potaz. Pokud ne, tak dalším argumentem pro totéž je omezní vkladu zástavního práva na majetek státu, tj. faktické znemožnění financování jinak než s využitím předhypotečního úvěru).
Děkuji všem za odpověď/názor/nabídky na zastupování.
Martin Pešek