Též Pohoda prosím pomoc

• (neregistrovaný)

29. 4. 2011 15:48

Dobrý den,

v Pohodě jsem kdysi účtovala normální účetnictví, ale kamarádovi jsem nabídla, že mu budu zpracovávat doklady OSVČ. Má Pohodu a já si s ní teď nevím rady. Předtím vedl veškeré výdaje a příjmy a knihy závazků a pohledávek v excelu a nyní zakoupil Pohodu.
    V zapisování faktur a ostatních věcí bych neměla problém, ale nevím, jak do Pohody zadat salda z minulých let. Neuhrazené faktury z roku 2009 a 2010. Jedná se mi o to, že když teď je třeba částečná úhrada faktury, tak Pohoda si to v peněžním deníku umí rozdělit sama, aby do příjmů dala jen příjem bez DPH. Ale když mám starou fakturu, tak to buď musím pořád koukat do staré evidence v excelu, abych nezdanila celou částku s DPH. ( Příklad, v roce 2010 byla vystavena faktura na 200tis Kč, v roce 2010 částečná úhrada 50tis, k úhradě do nového roku 150tis. Když to odběratel uhradí, tak já vlastně tu částku v bance musím rozdělit na základ příjmu a DPH z roku 2010. Je to tak? Připadá mi to právě takové složité. Děkuji.
    Milena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2011 17:44

AM (neregistrovaný)

Re: Též Pohoda prosím pomoc
      Dobrý den, zkusila jste si u toho klienta otevřít i účetnictví minulých let, v globálním nastavení nastavit, že byl plátce DPH a neproplacené faktury zadat přímo v těch letech. Snad by to tak mohlo fungovat.

• 30. 4. 2011 13:22

K5 (neregistrovaný)

Dobrý den, stačí si zadat neuhrazené faktury přímo do vydaných a přijatých faktur a letos je běžně uhrazovat. Ponechte staré datumy, jak jsou na fakturách a to včetně DUZP, aby se Vám znovu nezahrnuly do DPH.

• 30. 4. 2011 15:16

MT (neregistrovaný)

Přesně tak. Ještě si dejte pozor u částečně uhrazené faktury.
      Nejprve je uhrazena DPH a poté až základ daně. Tak, aby jste to měla dobře daňově.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).