Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 5. 2011 19:35
Dobrý den, prosím Vás chtěla jsem se zeptat, jak je to přesně s dohodami o pracovní činnosti a s dohodami o provedení práce.
1) Musí nebo nemusí v každém měsíci, týdnu být příjem?
2) Když se vyplňuje EL u DPČ, tak se odpracovaná doba v měsících - jak jsou ty rámečky s čísly nic nevyplňuje a v těch měsících, kdy se nepracuje vůbec dává X?
3) Když je uzavřena DPČ a není tam vlastně stanoven přesný rozpis pracovní doby, zaměstnanec tedy takto může přijít kdykoliv na zavolanou a většinou jeho měsíční příjem je 4000,-- Kč, ale víme dopředu, že mohou nastat situace, že někdy nebude mít příjem ani 2000,-- Kč měsíčně, tak mám automaticky tento pracovní poměr brát jako zaměstnání malého rozsahu a nebo ho mám brát jako zaměstnání malého rozsahu, až tato doba nastane? Třeba celý rok od 1.1. až do 31.12. bude každý měsíc příjem 4000,--Kč, ale příští rok v lednu bude příjem jen 1000,-- Kč? Jak budu vyplňovat EL kolonku MR? První rok NE a druhý rok ANO? A nebo už od počátku ANO?
4)V kolonce na EL průběh pojištění od - do se píše vždy, když není zaměstnání malého rozsahu a nebo druhé a více zaměstnání u téhož zaměstnavatele od 1.1. do 31.12. (nebo podle skončení prac. poměru, odchodu na MD,výkon trestu ...)
5) Na EL doby odečt. - vyplňuje se jen u starobních důchodců?
6) Výdělečná činnost od - zde se píše datum nástupu do zaměstnání?
No tak jsem to snad napsala dost srozumitelně. Děkuji moc za odpovědi.