Re: Kontrola z ÚP - zaměstnávání OZP
Výkazy doložit můžete, ale sjetina z programu bude lepší. Dejte jim to, z čeho jste to počítala.
Paní se 3. stupněm invalidního důchodu je osoba zdrav.postižená a její přepočtený úvazek se Vám do počtu osob započítává 3x.
Určitě máte doklad o přiznání invalidního důchodu - pokud ne, urychleně si ho obstarejte.
Pokud Vám nepřišel formulář, není to důvod k nesplnění povinnosti, nicméně kolik vám vyšel průměrný přepočtený počet zaměstnanců? Nejste třeba pod limit (že by se na Vás povinnost nevztahovala)?
§ 140 odst. 2 písm. d) zákona o zaměstnanosti - správní delikt.
Díky za reakci.
Teď už to vím, ale předtím jsem netušila, že taková povinnost existuje. Myslela jsem, že když neposlali formulář, tak to automaticky vyplňovat nemusíme. Tím se samozřejmě chlubit nebudu, asi řeknu, že nám formulář nedošel a že jsem na to pak už zapomněla :(
Doklad o přiznání důchodu mám. Započítává se 3x? Tomu nějak nerozumím. Ježiš, doufám, že jsem to počítala dobře... Vždycky jsem sečetla odpracované hodiny, dovolenou, OČR a nemoc a vydělila to fondem pracovní doby daného roku. Za kontrolovaný rok 2009 mi vyšel počet osob 25,05, z toho povinný podíl 4% 1 a za rok 2010 mi vyšlo 29,44, z toho povinný podíl 1,18. Paní s invalidním důchodem jsem do kolonky psala vždy jako "1". Do státního rozpočtu jsme nikdy nic neodváděli.
Vyhláška 518/2004 Sb. § 15 (způsob výpočtu) a § 17 (TZP = 3x)
Když si vezmete druhou stranu tiskopisu Oznámení
http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/zamestnaniosob/oznamenioplneni/oznameni.pdf
tak v Poučení máte u části B. bod 1. máte napsáno:
"Průměrný roční přepočtený počet zaměstnanců, kteří jsou osobami se zdravotním postižením, se zjišťuje stejným
způsobem jako celkový průměrný roční přepočtený počet zaměstnanců (viz K části A). Trojnásobek průměrného ročního
přepočteného počtu zaměstnanců, kteří jsou osobami s těžším zdravotním postižením, se sečte s průměrným ročním přepočteným
počtem ostatních zaměstnanců, kteří jsou osobami se zdravotním postižením (osoby částečně invalidní a osoby zdravotně
znevýhodněné), a výsledkem je počet zaměstnanců se zdravotním postižením, které zaměstnavatel ve sledovaném roce zaměstnával. Výpočet se provede na 2 platná desetinná místa."
Vy musíte přepočítat samostatně ještě hodiny té paní a pokud by měla např. zkrácený úvazek a vyšel vám výsledek 0,75, pak ten vynásobíte 3 (za to, že je TZP) a vyjde vám pro účely Oznámení výsledek 2,25 osoby. Takže jedna paní s TZP pro vás má "cenu 2 a 1/4 člověka".
Omlouvám se za nevhodné označení, slouží to jen jako demonstrativní příklad toho, že 1 člověk s TZP se pro účely plnění povinného podílu nerovná 1 člověku.
Takže jste si vypočítala v části A formuláře, že povinný podíl je pro vás např. 1,18 osoby a v části B vám vyšlo, že ve skutečnosti zaměstnáváte 2,25 osoby (pořád jen tu jedinou paní).
Na dokreslění výpočtu se vrátím ještě k tomu, co jste napsala dříve:
>za rok 2010 mi vyšlo 29,44, z toho povinný podíl 1,18. Paní s >invalidním důchodem jsem do kolonky psala vždy jako "1". Do >státního rozpočtu jsme nikdy nic neodváděli.
Pokud byste tedy paní s TZP nezapočetli 3x - pokud by ona TZP nebyla, ale byla např. jen ČID - tak podle Vašeho výpočtu (povinnost 1,18, zaměstnáváte 1,00) byste do státního rozpočtu měli odvést plnění za 0,18 osoby - pokud jste jej nesplnili např. odebráním výrobků.
Vy máte povinnost splněnou (samozřejmě nekontroluji výpočet, to udělá ÚP), jen to nemáte správně dopočtené a vyplněné, takže v kontrole jistě nějaký nález bude - plus samozřejmě nepodaný rok 2010.
Kupte kávu, chlebíčky a zákusky, nasaďte milý úsměv a kontrole poskytněte náležitou součinnost.
Držím palce aby to dobře dopadlo.
Aha, takže tu paní jsem 3x nezapočetla a mám to tedy špatně vyplněné. Plnění podle toho, co píšete, odvádět nebudeme, ale možná tedy bude nějaký postih za ten neodevzdaný formulář a za jeden chybně vyplněný. Paní má invalidní důchod 3. stupně, čili plný, takže by se 3x započítat měla.
Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď i za přání, snad to dobře dopadne a nepřijde nějaká akorátní baba :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
2. 5. 2011 7:37
Dobrý den,
ohlásila se nám kontrola na odvod do státního rozpočtu a zaměstnávání OZP. Máte někdo zkušenost? Co můžu čekat? Chtějí po nás doložit údaje, podle kterých jsme počítali průměrný přepočtený počet osob. Co jim mám dát? Všechny výkazy práce nebo stačí jen nějaká sjetina ze mzdového programu?
Zaměstnáváme 1 paní se 3. stupněm invalidního důchodu. Bere se to jako osoba zdravotně postižená?
Letos v lednu nám nepřišel takový ten formulář pro výpočet odvodu do státního rozpočtu, tak jsem se mylně domnívala, že to po nás nechtějí a neřešila jsem to. A teď najednou toto...