Re: Vystavování faktur - berete ohledy?
My třeba žádnou knihu došlé pošty nemáme.Ani pořádně nezjistím,kdy fa přišla.Majitel mě dává faktury už po rozbalení a po vytištění z e-mailu.Když já nezjistím kdy fa přišla,tak jak to pak zjistí příp.kontrola? Myslím si,že v tom udělali jen pořádný zmatek.
----------------------------
Ale dokazování bude pak na Vaší straně. FU to nezjistí. Zeptá se Vás, jak to máte ošetřené a buď ukážete, že každou došlou fakturu někam zapisujete nebo budete tvrdit, že na každou fakturu dáváte razítko DOŠLO DNE... nebo to tam dopisujete ručně atd. Pokud bude mít FU pocit, že v tom systém máte, tak Vám to určitě nebude rozporovat (máte pravdu, jak taky, když tam nebude logická chyby - přijetí dřív než vystavení apod.), ale prostě musíte dokázat, že v tom systém máte.
Řekněte majiteli, že nyní potřebujete i tuto informaci, kdy faktura dorazila a když vám tu informace dávat nebude, tak můžete brát, že faktura byla přijata v okamžik přijetí do evidence - tj. v den, kdy fakturu dostanete Vy.
-----------------------------------------
Pokud nejsem nějak extra s dodavatelem dohodnutá (v tom případě jsem ochotna vyjít vstříc), tak není třeba nijak zvlášť brát ohledy a faktury speciálně upravovat. Velké firmy mají stejně nastavený proces přijmu faktur - např. evidence v knize pošty apod. a už se jim nepodaří došlé faktury "nafalšovat", že přišly jindy než dnes.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 5. 2011 9:16
Dobrý den,
chystám se vystavovat faktury za duben. Budu je posílat e-mailem. Dáváte datum vystavení dnešní nebo kvůli příjemci faktury (kterému vzniká nárok na odpočet) dáváte datum vystavení konec dubna, aby si to mohl odečíst ještě v dubnovém přiznání? Ačkoli když odběrateli přijdou faktury dnes, teoreticky by je měl dát do května... Jak myslíte, že to bude finančáku dokazovat, kdy mu skutečně došly?