Paušální výdaje na auto a jeho prodej

• (neregistrovaný)

3. 5. 2011 13:04

Dobry den,
    chtela jsem se poradit zda můžu použít paušální výdaje na phm u vozidla, které jsme k 25/12/2010 prodali ? Lze za měsíce 1-11/2010 využít ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 5. 2011 13:15

Zdena R (neregistrovaný)

Re: Paušální výdaje na auto a jeho prode
      Pokud jste prodali před koncem měsíce, tak nemůžete uplatnit paušální výdaj na dopravu - vizte § 24/2/zt) ZDP: .... "na jedno silniční motorové vozidlo ZA KAŽDÝ CELÝ KALENDÁŘNÍ MĚSÍC zdaňovacího období nebo období, za které se podává daňové přiznání, ve kterém poplatník využíval příslušné silniční motorové vozidlo k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů,"

Možnost využití paušálního výdaje na dopravu za měsíce 01 - 11/2010 bude záviste na tom, zda jste splnili podmínky uvedené v § 24/2/zt) ZDP, například podmínku nepřenechání vozidla jiné osobě.

• 3. 5. 2011 13:35

xx (neregistrovaný)

ano, ja chapu, ze ze to je za cely kalendařni mesic. Slo mi o to, zda vubec muzu ty 1-11/2010, kdyz na konci uc. obdobi nejsme majitele....
      1-11/2010 jsme využívali pouze pro fir. učely...
      A to si na konci roku odúčtuji z dan. 501 na nedanovou 501 ? a paušál až v přiznání, ze ?

• 3. 5. 2011 18:50

Zdena R (neregistrovaný)

Promiňte, nepochopila jsem dotaz, myslela jsem, že Vám jde o prosinec. Proč byste nemohli uplatnit paušál za 1 – 11/2010? Byli jste vlastníky, vozidlo jste po celé měsíce využívali k dosažení příjmů, nepřenechali jste je jiné osobě... podmínky pro uplatnění paušálu jste v tomto období plnili.
      Náklady si přeúčtujte na nedaňový účet (501 s nedaňovou analytikou). Paušální výdaj na dopravu si uplatníte až v daňovém přiznání. Pokud jste PO, tak na řádku 162, pokud jste FO, tak na ř. 106 přílohy.
      MF ČR vydalo informaci k vykazování paušálu v daňovém přiznání, najdete zde:
      http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/legislativa_metodika_10366.html

• 3. 5. 2011 19:11

xx (neregistrovaný)

Ja se omlouvam, mozna jsem nenapsala dost jasne. Slo mi hl. o to zda muzu uplatnit za cele mesice i kdyz na konci uc. obdobi jsme uz nebyli majitele vozu. Dekuji moc za podrobne vysvetleni.
      Hezký vecer

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).