Hlavní navigace

Konto pracovní doby - prosím

  • (neregistrovaný)

    4. 5. 2011 8:05

    Dobrý den,

    chtěli bychom založit ve firmě konto pracovní doby. Zaměstnanci mají stálou měsíční mzdu ve výši 8500,- k tomu prémie dle úkolu. Zaměstnavatel musí rozvrhnout týdenní pracovní dobu..v zákoníku práce není uvedeno jak dlouho dopředu. Znamená to, že např. v pátek stanoví rozvrh pracovní doby na týden dopředu a pak zaznamenává rozdíl mezi stanovenou a skutečne odpracovanou pracovní dobou. Jak by správně měly být vyplaceny mzdy při použití konta pracovní doby? Zaměstnavatel vyplatí stálou mzdu + prémie za úkol..co když odpracuje málo hodin..proto klesne i úkol a mzda nebude dosahovat minimální mzdy?
    Nebo zaměstnavatel může proplácet měsíčně hodiny, které neodpracoval, tyto hodiny evidovat a pak při zvýšené výrobě vyrovnat tyto chybějící hodiny s přesčasovými? Nějak se v tom motám.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 5. 2011 12:18

      RenataH (neregistrovaný)

      Re: konto pracovní doby - prosím
      V současné době by měl zaměstnavatel stanovit prac.dobu 3 týdny dopředu (kvůli náhradě mzdy v době PN).
      Zaměstnavatel eviduje odprac.hodiny, každý měsíc zaplatí měsíční mzdu a prémie za úkol. Pokud nebude splněný fond prac.doby, eviduje do konta hodiny mínusové (ty, které nebyly odpracovány) a zaměstnanec je může odpracovat v dalších měsících, pokud bude fond prac.doby překročen, hodiny navíc eviduje jako plusové nebo je může nechat proplatit s přesčasovým příplatkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).