Re: stavební výroba - §92e
já se to tu snažila řešit asi v pondělí, nemůžu tenhle paragraf pořád strávit, co to má za smysl? Resp. blbost? Prý kvůli daňovým únikům, ale přece to nemusí odvést i ten, na koho je povinnost přenesená. Nevím, nechápu. Ale v příkladu výše uvedeném - to budou mít fyzické osoby radost, myslíte , že jim to dokážeme vysvětlit?
Přece stavebnictví v podstatě dělá ekonomiku národa, tedy ve velkém a teď se to bude přesouvat z jednoho na druhého. Nevím, jestli mně to někdy někdo vysvětlí... Koho to mohlo napadnout...
no viděla bych logiku v tom, že nyní když dodavatel vypočte DPH a nezaplatí FU, ale odběratel uplatní a nárokuje, tak FU přijde o DPH nárokované od odběratele a dodavatel mu ho nezaplatí... v režimu přenesené povinnosti dodavatel nedělá nic a odběratel odvede i nárokuje, takže taky nula (v nejlepším případě), tudíž FU nepřijde o DPH, které by si nárokoval odběratel... tudíž to stát méně bolí.
A co se týče FO - tak bude-li plátce, ví o tom a musí to tak dělat.. pro neplátce FO vystavujete s DPH.
Jo, asi mi uniklo - já dostanu fa na subdodávku montáže atd. (jsme stav.firma), takže vypočtu, odvedu a zároveň budu tu svou vypočtenou daň nárokovat, ale podle jakého dokladu? To by bylo logičtější, ale takhle to asi není?
No kéž by to zase zrušili (v zákoně už to je s tou odloženou platností).
Já např.dělám stavební firmu, a tam se na to velmi těší. Beru to z pozice dodavatele. Vyfakturuji s DPH, odvedu DPH ihned a zaplaceno(v lepším případě) dostanu až za 2 měsíce, nejdřív, někdy i za půl roku, platební morálka....splatnosti, předání díla a pod., to vše oddaluje placení. Bude to velká úleva pro dodavatele. U nás např. jde o 200-300 000 měsíčně, které musí podnikatel platit ihned, ale dostane je z těch firem až za několik měsíců. Tudíž to DPH musí několik měsíců táhnout z vlastních zdrojů.
A odběratel nezaplatí, a vesele si nárokuje DPH a je v klidu. Takto vyfakturujeme bez DPH, a DPH si vypořádá odběratel ve vlastním přiznání, a tuíž nebudeme mít žádné vysoké závazky za státem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2011 8:18
Dobrý den,
ráda bych si ujasnila, jak bude fungovat přenesení daň. povinnosti od r. 2012.
jsme stavební firma, s.r.o., plátci dph zároveň majitel podniká jako FO, taky plátce dph, pronajímá byty.
pokud tedy na svých pronajímaných rod. domech objedná u své s.r.o. stavební práce, tak s.r.o mu vyfakturuje bez DPH, on pak jako FO dph dopočítá, odvede. Na vstupu ale si nic neodečte, protože nájmy jsou osvobozená plnění a není nárok na odpočet.