Daňový doklad k přijaté záloze

• (neregistrovaný)

4. 5. 2011 12:58

Dobrý den,

nemáte někdo novou zkušnost po novele k DPH.Dodavatel z nějakého důvodu nechce vystavit daňový doklad k přijaté záloze jde o vyšší částku. Mohl by se na tuto situaci vztahovat nový § 109 o DPH ručení za neodvedenou daň.

díky

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 5. 2011 14:34

jar (neregistrovaný)

Re: daňový doklad k přijaté záloze
      Pořád o to přemýšlím, zase zajímavý případ. Oni ze zálohy odvedou, vy nemůžete pokud nemáte doklad o přij.záloze. Ale oni mají povinnost jej vystavit. A pokud budou mít o vás pochybnosti, tak ručit za vás nemůžou- nemůžou odvést, protože DPH je již v té záloze celkově.
      Počkáme na další reakce, zajímavé...
      (mimochodem, já už § 109 použila a DPH odvedla - jsou na to zvláštní depozitní účty na FU. Máme jednoho živnostníka, který dluží na všech daních a FU to vymáhá exekucí přes nás - takže my víme....)

• 4. 5. 2011 16:17

M. (neregistrovaný)

Záleží na tom, zda dodavatel vede účetnictví či pouze DE, zákon o DPH říká:
      "Plátce, který v souladu s příslušnými právními předpisy nevede účetnictví, je povinen přiznat daň ke dni uskutečnění zdanitelného plnění. Pokud však přizná daň ke dni přijetí úplaty, považuje se za osobu, které vznikla povinnost přiznat daň na výstupu."
      Takže pokud je to živnostník, který vede jen DE, tak to DPH zatím nejspíš neodvedl a Vy si ho tudíž nemůžete uplatnit a musíte si počkat, až dojde k uskutečnění zdanitelného plnění, tedy k dodání zboží nebo služby.
      Je to celkem chaos :-(

• 5. 5. 2011 8:41

jar (neregistrovaný)

To máte samozřejmě pravdu. Já jsem myslela automaticky na účetnictví a povinnost. A když se v tomto případě (že má účetnictví a nechce vystavit) nad tím zamyslíte, co vám z toho vyplývá? Kdyby chtěl použít § 109, ručit a odvést za odběratele tak nemá v tomto případě "v záloze" šanci?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).