Re: okamžité zrušení PP zaměstnavatelem
Děkuji za radu, ale zjistila jsem to v únoru nebo březnu no a pak jsem zjišťovala co a jak, takže mi bylo řečeno, že musím poslat dvakrát výzvu k odstranění nedostatků a pak zrušit prac. poměr.
Teď čekám, až se mi vrátí druhá výzva:-) Proto tak pozdě. Jinak nevím, jestli mu to můžu dát za hrubé porušení pracovní kázně...
Žádnou výzvu jste nemuseli posílat. Už 5 dnů neomluvené absence lze posoudit jako "hrubé porušení" (už to není kázeň, přesná formulace je v § 55).
Výzvy se používají při použití výpovědi , u toho, kdy byl v neschopnosti a nedostavil se ( dlouhodobá neomluvená absence )
jste mohli přistoupit ke zrušení hned,jak jste se to dozvěděli.
Od února trošku dlouho, já bych asi ale do toho šla i tak,trochu bych to riskla - nebude si jistý, kdy jste to zjistili, že má PN ukončenou.
pokud jstemu tu první výzvu poslali dříve než dva měsíce zpět, tak je to špatné, protože dle § 58 můžete dát výpověď nebo ok.zrušit PP jen nejdéle do dvouměsíců ode dne, kdy se zam-tel o důvodu dozvěděl. O výzvách již napsáno Karou výše, to Vám někdo nakukal blbosti. Zkuste srovnat datumy a zachránit, co se dá.
Já bych řekla, že důvod ke zrušení PP podle §55 trvá stále, protože PN je ukončena a zaměstnanec stále nechodí do práce. Tudíž má již min. 40 áček. Zákonnou lhůtu dvou měsíců bych považovala za důležitou, pokud by "nasekal áčka" a pak hezky chodil do práce, ale protože má nyní stále neomluvenou absenci, důvody pro §55 stále trvají, nemám pravdu ?
to jste mu psali celou dobu nemoc? To jste si na OSSZ nekontrolovali, zda tam donesl lístek (když ho nenosil přes vás)?
To musíte nyní opravit na neomluvenou absenci, ta stále trvá, takže bude mít navíc dluh na pojistném, které musíte zaplatit (jsem zvědavá, jak ho z něho dostanete)
takže, dle mého názoru, má již tolik absenci (a stále narůstají), že § 55 můžete použít nadále (nejlépe ihned)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2011 14:09
Náš zaměstnanec šel na neschopenku v 9/2010. Začátkem roku 2011 jsme zjistili kontrolou ze sociálky, že zaměstnanec ukončill PP v 10/2010. Nedoložil nám ukončení neschopenky, posílali jsme mu dvě písemné výzvy, ale nereaguje na nic, telefony nikomu nebere.
Můžeme mu zrušit okamžitě PP a dát mu § 55?
Děkuji za radu