Re: odměny statutár a doz.rada
>statutáři a doz.rada mají zároveň i pracovním smlouvu
>ve firmě.
>Odměna statutár - odvod jen zdravotního pojištění
>Daň zálohová.
>Odměna např. 10 tis.
>Odměna ze závisslé činnosti - , sociální, zdravotní -
>daň zálohová, protože je odměna 10 tis.
Ano, u odměny statutára jen zdravotní pojištění.
Zdanění zálohově, ale ne protože je to nad 10.000,- Kč, ale protože jde o souběh příjmů a ty musíte zdanit dohromady a respektovat zda má nebo nemá podepsané Prohlášení.
>Odměna statutár (není i zaměstnanec) bude jen 2 tis. kč.
>Odvádím také zdravotní - daň - zálohová????
>zde je otazník nebo bude srážková do 5 tis.
>myslím, že srážková par. 6 odst d???
Ne, bude VŽDY ZÁLOHOVÁ - příjmy členů statutárních orgánů jsou považovány za příjmy ze závislé činnosti podle § 6 odst. 1 písm. c). Podle § 6 odst. 4 nelze u těchto příjmů do výše 5 tis. uplatnit srážkovou daň i v případě, pokud nepodepíší prohlášení.
>Ohlašuji tyto statutáry na zdravotní pojišťovnu? (ti
>co nejsou zároveň zaměstnanci?) jestli ano, tak bych
>měla zároveň vědět jestli odvádí zdravotní nejméně z
>min.mzdy?
Ano, přihlašujete na ZP.
Ano, měla byste mít doklad že někde mají příjem, ze kterého je odváděno ZP alespoň z MVZ.
>>statutáři a doz.rada mají zároveň i pracovním
>>smlouvu
>>ve firmě.
>>Odměna statutár - odvod jen zdravotního pojištění
>>Daň zálohová.
>>Odměna např. 10 tis.
>>Odměna ze závisslé činnosti - , sociální, zdravotní -
>>daň zálohová, protože je odměna 10 tis.
>Ano, u odměny statutára jen zdravotní pojištění.
>Zdanění zálohově, ale ne protože je to nad 10.000,-
>Kč, ale protože jde o souběh příjmů a ty musíte zdanit
>dohromady a respektovat zda má nebo nemá podepsané
>Prohlášení.
>
>>Odměna statutár (není i zaměstnanec) bude jen 2 tis.
>>kč.
>>Odvádím také zdravotní - daň - zálohová????
>>zde je otazník nebo bude srážková do 5 tis.
>>myslím, že srážková par. 6 odst d???
>Ne, bude VŽDY ZÁLOHOVÁ - příjmy členů statutárních
>orgánů jsou považovány za příjmy ze závislé činnosti
>podle § 6 odst. 1 písm. c). Podle § 6 odst. 4 nelze u
>těchto příjmů do výše 5 tis. uplatnit srážkovou daň i v
>případě, pokud nepodepíší prohlášení.
>
>>Ohlašuji tyto statutáry na zdravotní pojišťovnu? (ti
>>co nejsou zároveň zaměstnanci?) jestli ano, tak bych
>>měla zároveň vědět jestli odvádí zdravotní nejméně z
>>min.mzdy?
>Ano, přihlašujete na ZP.
>Ano, měla byste mít doklad že někde mají příjem, ze
>kterého je odváděno ZP alespoň z MVZ.
>
úžasné, děkuji moc... ještě si to proberu... ajeje.. nevím co je souběh příjmů.... jak to zadám do počítače atd.?
Mohu se pak ještě ozvat k další konzultaci? prosím..
>
Pokud má zaměstnanec ve firmě více pracovních poměrů (činností) - např. hlavní PP, k tomu dohodu o pracovní činnosti a ještě je třeba statutár, pak se jeho příjmy zdaňují dohromady.
Sociální a zdravotní pojištění spočítáte z každého zaměstnání zvlášť (podle podmínek té které smlouvy), ale pro účely zdanění sečtete základy daně ze všech příjmů a teprve pak zdaníte.
Každý (aspoň trošku slušný) mzdový program by měl mít možnost zadat si volbu "zdaňovat prac. poměry dohromady".
Jste hrozně hodná, dovolala jsem se na Pohodu, ta prý toto neumožňuje, ale paní mi řekla, že mi pošle návod jak mám nastavit v personalistice, a pak to prý budu nějak ručně upravovat??? NEVÍM co z toho vyleze...
Teď zatím čekám co mi přijde mailem, jak udělat....
Dnes je den... budeme kupovat nový os. automobil, který je i pro soukromé účely.. takže jsem hledala v DPH, co s tím... a zase bude další tabulka...:(((
:))
Vám každopádně moc děkuji, mzdy jsem dostala přifařené k finančnímu účetnictví a tak plavu, jakmile nastane nějaká specialita:)))
Dobrý den, jen Vám chci říct, že Pohoda mi napsala návod jak zaúčtovat souběh.. bohužel to neumí přímo, jak Vy říkáte. Ale musím vypočítat dva pracovní poměry - jeden závisla - druhý statutár.. u statutára si musím dát ještě v personalistice - bez daně, bez sociálního pojištění.
Poté musím superhrubou mzdu ze statutára napsat do závislé činnosti tak aby mi to připočetl k superhrubé mzdě ze závislé činnosti, pouze ke zdanění.
no, je to trochu krkolomné, ale zdanění je z obou pracovních poměrů...
no uf...
Moc děkuji za nastartování co s tím, snad to mám dobře....
Blanka
Dobrý den, právě jsem dorazila výplaty statutára, snad je to dobře. Souběh jsem také nějak zvládla. Mám ale ještě jeden dotaz, pod jakým kodem ho přihlásit na zdravotní pojišťovnu, jedná se o pracovníky, kteří neberou odměnu ze závislé činnosti? Také mám ale opačný případ, ze závislé činnosti přechází na statutára. Oznamuji to nějak na zdravotní pojišťovnu. Zmátl mě kód
O - - odhlášení zaměstnance - ukončení pracovního nebo obdobného poměru, zánik účasti na nemocenském pojištění?
Děkuji moc
Blanka Ondráčková
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2011 11:48
Dobrý den, prosím moc o konzultaci k vyplaceným odměnám:
statutáři a doz.rada mají zároveň i pracovním smlouvu ve firmě.
Odměna statutár -
tj. nedaňový náklad, a odvod jen zdravotního pojištění - to bude daňový náklad. Daň zálohová.
Odměna např. 10 tis.
Odměna ze závisslé činnosti - , sociální, zdravotní - daňový náklad, daň - zálohová, protože je odměna 10 tis.
Odměna statutár (není i zaměstnanec) bude jen 2 tis. kč.
Odvádím také zdravotní - to je daňové - odměna nedaňová,
daň - zálohová???? zde je otazník nebo bude srážková do 5 tis.
myslím, že srážková par. 6 odst d???
Ohlašuji tyto statutáry na zdravotní pojišťovnu? (ti co nejsou zároveň zaměstnanci?) jestli ano, tak bych měla zároveň vědět jestli odvádí zdravotní nejméně z min.mzdy?
Statutár co je zaměstnán i ve firmě používá služební automobil k soukromým účelům, auto přičtu jen k odměně ze závislé činnosti? nebo i k odměně statutára???
moc děkuji za Vaši pomoc